SEO

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Google bir duyuru yaptı ve Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’ın (AMP) organik arama sonuçlarına dahil edileceğini duyurdu.  Her ne kadar Google arama algoritmalarının değişmediğini söylese de, deneyimlerden yola çıkarak özellikle mobil platformda sayfa yükleme hızına önem verileceğini biliyorduk.

Okuma Tavsiyesi: Mobil SEO Rehberi

SEO danışmanları da hızla AMP sayfaların arama sonuçlarında üste çıktıklarını görmeye başladı. Şu anda SEO amaçlı üretilen her içerik için bir AMP stratejisi de oluşturmak şart. Görülüyor ki, mobil cihazlarda yapılan aramaların neredeyse hepsinde AMP sayfalar da tepede yer alıyor. Kısacası, göz ardı etmek imkansız.

Google’ın orijinal duyurusundan bu yana, AMP hakkında en çok merak edilen 4 soru var ve ben de bunları yanıtlayacağım.

Google AMP Nedir?

Özetleyerek anlatmak gerekirse, AMP web platformunu her yerde daha hızlı hâle getirmenin yoludur. Tabii aynı zamanda hız faktörü kullanıcı deneyimi ve etkileşimi için çok önemli olduğundan, artan kullanıcı deneyimi otomatik olarak SEO’nuzu da etkiliyor.

Google AMP, sizin web sitenize yapacağınız bir şey değil. Bunun yerine, web ya da mobil geliştiriciler hem orojinal, hem de AMP sayfalar yaratabilirler. İçeriklerin de AMP versiyonlarını çıkaran pek çok yayınlama aracı var.

AMP sayfalar, Google tarafından önbelleğe alınarak saklanır ve kullanıcılar mobilde bu sayfalara tıkladığı anda erişim sağlar. Hızlandırılmış Mobil Sayfa denmesinin altındaki etken de budur.

AMP Nasıl Çalışır?

Genellikle AMP belli kısıtlamalar getirerek 3 bileşenle çalışır. Bunlar AMP HTML, AMP JS  ve AMP Cache olarak sıralanmaktadır.

AMP Cache, Google üzerine yerleştirilir ve proxy menşeli bir içerik sağlama ağıdır. Bu sayede web sitelerinin hızlı render edilmesini sağlar.

AMP’nin Getirdiği Yenilikler Neler?

İnanması güç olabilir fakat AMP’nin en iyi kısımlarından birisi font optimizasyonu. Birçok web sitesinde aslında indirilen en büyük dosyalar font – yazı karakterleri oluyor ve ilk sıraya alınıyor, yani tüm içerik görüntülenmeden indiriliyorlar.

Hepimizin başına sayfanın bir türlü yüklenmemesi problemi gelmiştir. Bu genellikle fontların indirilmesinden kaynaklanıyor ve AMP ile bu süreç engellenerek, tüm sayfanın daha hızlı görüntülenmesi sağlanıyor.

İkinci yenilik ise çapraz platform görüntü desteği (teknik olarak srcset desteği) diyebiliriz. Bu sayede görseller oldukça hızlı bir şekilde, her cihaz için optimize ediliyorlar.

Ve son olarak da, web sitesi yüklenirken kritik kısımlarda javascript yer almıyor. Bu sayede hızda da inanılmaz artış yaşanıyor. Javascipt içeriklerde iframe kullanmak hâlâ mümkün olsa da, asıl sayfa HTML temelli oluyor.

Google AMP Neden Önemli?

AMP sitelerin en büyük avantajı, Google tarafından desteklenen bir altyapıyı kullanmaları ve bu taahhüt altında varlıklarını sürdürmeleri. Bu, Google’ın ilk ‘alıcı’ olduğu anlamına gelirken, aynı zamanda Javasciprt de bir yere kaybolmuyor. Javascript kullanan sitelerin belli kısıtlamalar üzerinde çalışmaları gerekiyor.

Son olarak, elbette AMP sayfaları oluşturmak ve desteklemek çok basit değil fakat uzun vadeli düşünerek ‘Google AMP sayfası yaratmalı mıyım?’ sorusunu kendinize yöneltmelisiniz.

Google AMP SEO’yu Etkiler mi?

Anahtar kelimeler, domain otoritesi, sayfa otoritesi, organik trafik; SEO için bunlar yetmiyormuş gibi, şimdi de AMP etkisi başlıyor. AMP henüz bir sıralama faktörü değil fakat AMP’nin SEO’ya etkisi de yadsınamaz boyutta çünkü doğrudan tıklamaları, ilk izlenimi ve kullanıcı deneyimini yönlendiriyor. Tüm bunlar da size doğal SEO çalışması sağlıyor.

AMP optimizasyonlu içerikler üretirken de ilk dikkat edilmesi gereken üç şey; başlık, görsel ve ilk 100 kelime.

WordPress AMP Kurulumu

Automattic tarafından hazırlanan WordPress eklentisini kurarak sitenize AMP desteği sağlayabilirsiniz. Bu eklentiyi kurduğunuzda, sitenizdeki tüm URL’lere bir /amp/uzantılı versiyon da eklenmiş olacak. Yani istediğiniz yazıya gidebilir, URL sonuna /amp/  ekleyerek AMP sürümünü görebilirsiniz.

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu