Sosyal Medya

Pazarlamacılar için: 2023 Sosyal Medya Trendleri

Dijital dünyanın hızlı gelişimi üzerinde çok büyük etkisi bulunan sosyal medya, kendi içerisinde bir evrim geçiriyor. Yeni sosyal medya platformlarının farklı gereksinimleri karşılaması ile birlikte bütün sektörler üzerinde etkili olmaya başladı. Sadece B2C pazarını domine etmekle kalmayıp B2B pazarında da sosyal medyanın önemli derecede etkisi var. Ben 2023 yılında, B2B alanındaki pazarlama trendlerinin ivme kazanacağını düşünüyorum. B2C tarafı zaten belirli bir seviyeye ulaştı. Ancak B2B tarafında sosyal medyanın yeterince etkin kullanılmadığı net bir şekilde görülüyor.

İşletmeler başarılı bir pazarlama stratejisi ortaya koymak için çok sayıda pazarlama kanalı aynı anda kullanmak durumundadırlar. Şüphesiz, dijital dünyanın bu denli gelişmesi, sosyal medya pazarlamasını, genel pazarlama faaliyetleri içerisinde çok önemli bir konuma taşımıştır.

Sosyal medya kullanımı her geçen yıl artıyor. Hem bireysel kullanım hem de ticari kullanım artarken, oluşturmuş olduğu ekonomi endüstrisi de her geçen yıl gelişiyor. Dünya nüfusunun %60’ından fazlası, sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyor. Bu veriler doğrultusunda, işletmeler hedef kitlelerine ulaşmak için sosyal meyda kullanımına büyük önem gösteriyor.

Bu kadar büyük bir pastadan maksimum boyutlarda bir dilim almak için doğru sosyal medya stratejilerini kullanmak gerekiyor. Bunun için de her geçen yıl değişen trendlere ayak uydurmak ve sürekli bir şekilde stratejiyi güncellemek gerekir. 2022 yılının sonuna gelindiği bu günlerde, 2023 yılında karşımıza çıkacak olan sosyal medya trendlerine yakından bakabilir ve yeni stratejilere bugünden hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz. Sizin için 2023 yılında ön plana çıkacak sosyal medya trendleri bir araya getirdim.

2023’te Dikkat Edilmesi Gereken Sosyal Medya Trendleri

Marka farkındalığını artırmak, hedef kitleye daha kolay ulaşmak ve sosyal medya platformları üzerindeki görünürlüğü artırmak için uygulanabilecek çeşitli sosyal medya trendleri bulunmaktadır. Aşağıda, 2023 yılında ön plana çıkacak 12 farklı sosyal medya trendine ulaşabilirsiniz.

1. Özgün İçerikler Oluşturmak

2023 yılı itibariyle özgün içerik oluşturmak, görünür olmanın en büyük faktörlerinden biri olacak. Özgünlük konusu her yıl önemli bir faktör olsa da, algoritmaların gelişmesi ile birlikte kopya içeriklerin büyük bir bölümü engellenmeye başladığı için hiç olmadığı kadar önemli hale gelmeye başladı. Kullanılan görseller, grafikler, videolar ya da metinler olabildiğince özgün ve dikkat çekici olması gerekiyor.

TikTok ile birlikte özgünlüğün zirve noktaya ulaştığı dijital dünya, işletmeleri de özgün ve dikkat çekici içerikler oluşturmaya zorladı. Kopya ya da trendlerin dışında oluşturulan içeriklerin ne yazık ki sonuç vermeyeceği bir döneme giriliyor.

2. Kısa video ve TikTok

Video içerik platformları arasında YouTube üstünlüğünü devam ettirirken, kısa sürede tüketilen kısa videolara sahip TikTok ise büyümeye devam ediyor. Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi diğer sosyal medya platformlarına bakıldığında, video içerikleri oluşturabilmek için çok daha fazla özellik eklendiği ön plana çıkıyor. Bu da, hemen hemen bütün sosyal medya platformlarında kısa videoların ön plana çıkacağı anlamına geliyor.

Kısa ve hızlı tüketilen TikTok videoları, özellikle Z kuşağının tükettiği sosyal medya paylaşımlarıdır. Z kuşağı tarafından ivmeli bir şekilde kullanılmaya başlanan TikTok, diğer platformların politikalarını değiştirmesine yol açtı. Özellikle Instagram, Z kuşağının bu talebini ve TikTok’un başarısını görmesi ile birlikte hızlı bir şekilde aksiyon alarak Reels formatını hayata geçirdi. 2023 yılında da kısa videoların trend olması ve uzun videolara oranla daha fazla tüketilmesi bekleniyor.

3. Mikro İnfluencerlar ve Etkileri

Geçmişte makro influencerların sosyal medyayı domine ederken 2022 ve 2023 yılları ile birlikte mikro influencerlar ön plana çıkmaya başlayacak. Özellikle pandemi sonrasında büyümekte olan e-ticaretin, bütün sektörlere hızlı bir şekilde yayılması sonucunda, hemen hemen bütün ihtiyaçlar uygulamalar üzerinden sipariş edilmeye başlandı. Markalar makro influencerlar ile çalışmak yerine mikro influenceler ile çalışmaya başladı. Olta balıkçılığı üzerine ürünler satan bir firmanın, makro influencerlar tarafından paylaşılan ya da oluşturulan içeriklerden katkı alması çok zor. Bu nedenle, balıkçılık üzerine paylaşımlar yapan mikro influencerlar çok daha cazip hale geldi. Bu yaklaşım çok sayıda niş sektöre yansımış durumda.

Mikro influencerların, niş sektörlerde çok daha yüksek etkileşim ve dönüşüm oranı oluşturması ile birlikte maliyet açısından çok daha düşük kalması da önemli bir etkendir. Makro influencerların talep ettikleri yüksek fiyatlar, işletmeleri daha fazla mikro influencerla aynı anda çalışmaya itti.

4. Sosyal Medya Üzerinden Sipariş Alma

Markalar, kendi web siteleri ve uygulamaları üzerinden satış yapmanın yanı sıra sosyal medya platformlarına da yönelmeliler. Eskiden, firmaların büyük bir bölümü Facebook ve Instagram üzerinde yer alan kullanıcıları, ücretli ve ücretsiz gönderiler ile birlikte kendi platformlarına çekmeye çalışıyordu. Şimdilerde ise, işletmeler kullanıcıları kendi platformlarına taşımak yerine kendi mağazalarını sosyal medya platformlarına taşıyorlar. Bu sayede, kullanıcılar direkt olarak Facebook ve Instagram mağazalarından alışveriş yapma olanağına sahip olmuş oluyor.

Dijital dünyada hızlı erişim, müşteriler tarafından talep edilen bir durumdur. Birçok web site üzerinde üye olmadan sipariş verme akışı bulunmaktadır. Bunun en büyük nedeni, hız ve zamanın en efektif bir şekilde kullanma isteğidir.

5. Müşteri hizmetleri için sosyal ağlar

Birçok müşteri, herhangi bir marka hakkında bilgi almak ya da müşteri hizmetleri desteği almak için sosyal medyayı kullanıyor. Bir markanın resmi bilgilendirmelerini takip etmek, soru ve olası sorunları paylaşmak sosyal medya platformları üzerinden çok daha kolay bir şekilde gerçekleşiyor. Bu konuda, özellikle Twitter’ın ön plana çıktığı görülmektedir. Müşteri hizmetleri desteği, firmalar için, hem önemli bir maliyet kalemi hem de çok iyi yönetilmesi gereken, müşteri memnuniyeti ve devamında müşteri sadakati üzerinde direkt etkisi olan bir konudur. Müşteri hizmetlerini efektif bir şekilde yönetmek için sosyal medya çok iyi bir kanaldır. Sahip olduğu hazır cevap seçenekleri ve süreçlerin kolay takibi, bu konuda sağladığı avantajlardan biridir.

Twitter’ın yanı sıra WhatsApp destek hattı da birçok firmanın kullandığı müşteri destek platformlarından biridir. WhatsApp Business Profili ile birlikte müşterilere çok daha sağlıklı destek verilebilir. WhatsApp sayesinde oluşturulacak hazır cevaplar sayesinde, müşterilerin sık sorduğu sorular herhangi bir insan kaynağı kullanılmadan cevaplanabilir. Bu sayede, bu alanda ihtiyaç duyulan maliyetlerde düşüş olabileceği gibi eldeki insan kaynağı da en efektif şekilde kullanılmış olur.

6. Sosyal medyada kişiselleştirilmiş reklamlar

İşletmelerin büyük bir bölümü, sosyal medya üzerinden hazırladıkları ve trendlere uygun reklam kampanyaları ile birlikte marka farkındalığı, ürün ve hizmet tanıtımı ve satışı gibi işlemleri gerçekleştiriyor. Hazırlanan reklamlara bakıldığında en çok kullanılan temanın FOMO pazarlama teması olduğu görülmektedir. Fear of missing out yani kaçırma korkusu ile hazırlanan reklamlar, kullanıcıları harekete geçiren bir dürtüdür. Bir indirim, promosyon ya da sayılı ürün satışları gibi kullanıcıları harekete geçiren kampanyalar, birçok firmanın ilk kampanya tercihi olarak gerçekleştiriliyor.

Sosyal medya için hazırlanan reklamların büyük bir kısmı, güncel trendleri kullanarak daha ilgi çekici bir hale getirilmeye çalışılıyor. Özellikle de viral olmuş konuların kullanımı birçok markanın önceliği konumunda.

7. Sosyal dinleme ve marka katılımı

Sosyal dinleme ve devamında da sohbete katılım, birçok markanın dikkat ettiği iletişim kaynaklarından biridir. Markalar hakkında deneyimlerini paylaşan mesajlar, her bir işletme için önemli bir geri bildirimdir. Sosyal medyada paylaşılan yorumları takip etmek ve hatta ilgi çekici cevaplar ile markanın tarzını yansıtmak, insanların çok hoşuna giden bir durumdur. Markalar, birçok ünlü ve sade kullanıcının sosyal medya gönderisine yanıt bırakarak hem görünürlüklerini arttırıyorlar hem de organik bir şekilde reklam yapmış olurlar.

Sosyal dinleme, sadece markanın kendisi hakkında gerçekleşen yorum ve görüşleri dinlemek anlamına gelmez. Rakiplerin de yakından takibi, kullanıcıların o marka hakkında bıraktığı yorumlardan geçer. Bu sayede, rakiplerin hem iyi hem de kötü oldukları faktörler net bir şekilde belirlenebilir.

8. Birbirine sıkı sıkıya bağlı topluluklar

Sosyal medya üzerinde kurulan topluluklar, çok kaliteli ilişkiler oluşturabiliyor. Yapılan araştırmalar, Facebook’un yaşadığı düşüşün çok daha kötü olabileceğini ve önündeki engelin de platform üzerinde yer alan topluluklar olduğunu gösteriyor. Birçok kullanıcı, bulundukları sosyal toplulukları kaybetmek istemedikleri ve iletişimde kalmak istedikleri için Facebook’u kullanmaya devam ediyorlar.

Facebook’un yanı sıra LinkedIn de bu konuda önemli çalışmalar ortaya koyuyor. İş dünyasında hizmet veren profesyoneller, spesifik konular için oluşturulan topluluklara katılım göstererek hem bağlantılarını genişletiyor hem de konu ile alakalı gelişim elde ediyorlar.

Pandemi sonrasında fiziki sosyalleşmenin azalması ve dijital sosyalleşmenin artması ile birlikte dijital topluluklar çok daha çekici hale gelmeye başladı. Sosyal medyada oluşturulan toplulukların 2023 yılında çok daha ön plana çıkması bekleniyor.

9. Sosyal adaletin ve marka katılımının yükselişi

Markalar, sosyal adelete, politikalara ve çevresel konulardaki farkındalığa çok daha fazla özen gösteriyor. Bu gibi konular üzerine gerçekleştirdiği kampanyaların büyük bir kısmını sosyal medya üzerinden oluşturuyor. Çevresel faktörlerin her geçen yıl kötüye gitmesi ve insanların da bu gibi konulara duyarlı olan markalara daha sempatik bakması, markaların katılım oranını artırıyor.

Oluşturulan farkındalık projeleri ile birlikte, markaların sahip olduğu sadık müşteri sayısı artıyor. Yapılan çalışmalara göre; azınlıklar, çevresel farkındalık konuları ve engelliler için gerçekleştirilen çok sayıda kampanya, sosyal medyada çok büyük ilgi görüyor. Markalar, bu tarz kampanyalar ile birlikte marka bilinirliklerini artırırken sempati toplamış oluyorlar.

10. Sosyal medya ve e-posta pazarlamasını birbirine bağlama

Pazarlama departmanlarının en çok dikkat ettiği konulardan biri, farklı pazarlama kanallarının bir ahenk içerisinde çalışmasıdır. Özellikle sosyal medya ve e-posta pazarlamasını birbirine bağlamak çok etkili sonuçlar doğurmaktadır.

E-posta pazarlaması ile birlikte dönüşüm oranlarını artırılır. Sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştirilen faaliyetlerle ise, daha çok marka farkındalığı oluşturulur. İki pazarlama kanalını birlikte kullanmak için, e-bülten abonesi olanlara sosyal medya üzerinden çekiliş gerçekleştirilebilir. Bu sayede, aynı kitle hem e-posta pazarlamasına dahil edilmiş olur hem de sosyal medya üzerinden marka bilinirliği artırılır.

11. Artırılmış gerçeklik

AR yani artırılmış gerçeklik, 2023 yılında gelişmeye devam edecek. Sosyal medyada kullanılan efektler ile birlikte, çok daha eğlenceli vakit geçirmek mümkün. Ancak, AR’ın eğlence odaklı çıkmasından sonra, firmalar kendi üzün ve hizmetlerini tanıtmak için de kullanmaya başladı. Sosyal alışveriş deneyiminin çok daha kaliteli ve sonuç veren bir hal alması için AR konusu, firmaların en çok üzerinde çalıştığı konulardan biridir.

Artırılmış gerçeklik ile birlikte birçok ürünü fiziki olarak olmasa da fizikiye en yakın şekilde deneyimle şansı elde ediliyor. Özellikle moda sektöründe AR çok fazla tercih ediliyor. Kullanıcılar, dijital ortamda bir ayakkabı ya da elbise sipariş etmeden önce, üzerinde nasıl durduğunu görmek istiyor. AR sayesinde, dijital dünyada eksik olan deneyimleme, görece karşılanmış oluyor. 2023 yılında bu sektöre ayrılan bütçelerin çok daha artması bekleniyor.

12. Sanal gerçeklik

Uzun yıllardır VR trendinin çığır açacağı söyleniyor ve Facebook gibi firmalar bu konuya çok ciddi yatırım yapıyor. Ama, AR kadar hızlı ilerlemediğini siz de görüyorsunuzdur. Sanal gerçeklik trendlerinin oyunlar üzerine odaklandığını söylesek yanlış olmaz. VR teknolojisinin istenilen seviyeye gelmesi ile birlikte oyun sektörü yeni bir evrim geçirmeye başlayacak. Metaverse ve VR teknolojisi, 2023 yılı içerisinde sıkça duyulacak sektörler olacaktır.

Sosyal Medya Trendleri Değişiyor

Sosyal medya trendleri her geçen yıl değişiyor. Pandeminin ortaya çıkması ile birlikte, insanların dijitalde gerçekleştirdiği faaliyetler bir evrim geçirdi. Bu evrim ile birlikte, oluşan ihtiyaçlara karşılık vermek için yeni trendler ortaya çıktı. 2023 yılında da yeni trendler ve yeni yaklaşımlar gerçekleştiriliyor olacak.

2023 yılında kişiselleştirilmiş kampanyaların çok daha artması bekleniyor. Bunun için CRM programlarının daha fazla kullanılır olması lazım. Firmalar, CRM tarafına her geçen yıl daha fazla bütçe ayırıyorlar. CRM üzerinden elde edilen bilgiler sayesinde çok daha efektif pazarlama stratejileri oluşturmak mümkün hale geliyor. CRM üzerinden elde edilen verilerin gelişmesi, sosyal medyada ortaya konan faaliyetlerin de çok daha kişisel hale gelmesini sağlayacaktır.

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu