SEO

Mobil SEO Rehberi

Apple iPhone 2007 yılında çıkmadan önce bile, sektördeki insanlar mobil stratejilerini düşünüyorlardı. Bugün ise mobil SEO herkes tarafından merak edilen ve önem verilmesi gereken bir kavram.

Geçtiğimiz dönemlerde BI Intelligence tarafından yayınlanan raporlara göre, 2020 yılında dünya üzerinde 3.5 milyar akıllı telefon yer alacak. Kullanıcılar internete ana erişim cihazı olarak artık yavaş yavaş mobile geçerken, Google da bazı istatistikler yayınlayarak 10’un üzerinde ülkede insanların masaüstü yerine mobil aramaları daha çok yaptığını dile getirmişti. Üstelik bunlara ABD ve Japonya gibi önemli bölgeler de dahildi.

Aslında bu mantıklı bir durum çünkü internete erişim konusunda PC’nin bazı kısıtlamaları var ve mobil cihazlar, masaüstü olanlara göre daha fazla bilgi sağlıyor:

  • Fotoğraflar
  • Coğrafi konum
  • Sosyal etkileşim
  • Hareketlilik

Tabii aynı zamanda dış dünyayla iletişimi de çok daha fazla. Hâl böyle olunca, SEO konusunda da mobile yönelmek kaçınılmaz oluyor.

Google Mobil Aramaları Nasıl Yönetiyor?

Google, farklı kullanımlar ve farklı indekslemeler için şu araçları kullanıyor;

  • Googlebot
  • Googlebot Haberler
  • Googlebot Görseller
  • Googlebot Videolar

Mobil aramalar için (özellikle akıllı telefonlar), Googlebot’un bir sürümü kullanılıyor. Aynı zamanda firmanın tabletleri mobil kategoriye sokmadığını ve ayrı bir cihaz olarak da değerlendirdiğini unutmayalım. Yani Google, internete erişimi 3 kategoriyle sıralıyor; masaüstü, mobil ve tablet.

Google’ın Mobil Güncellemesi: Mobilegeddon

Google 2015 yılında mobil aramalar için yeni bir sıralama güncellemesi yayınladı ve adını da Mobilegeddon olarak seçti. 21 Nisan 2015’te devreye girerken, internet de kısa sürede etkilerini görmeye başladı.

Bazı web siteleri direkt olarak etkilenirken, mobil sıralamalarında ilk ayda yüzde 35 düşüş yaşadılar. Duyurudan sonra ise mobil uyumlu sitelerin oranında yüzde 4.7 artış yaşandı. Bu sırada benzer bir güncelleme Bing tarafından da duyuruldu fakat daha az ayrıntı verdiler. Fakat genel olarak konuşursak, Google mobil aramaları için optimize edilmiş bir site, Bing’de de başarılı performans verecektir.

Peki tüm bunlar bir yana, web sitenizi mobil aramalar için nasıl tasarlar ve optimize edersiniz?

Web Sitenizi Mobil Uyumlu Yapın

Bir web sitesini mobil uyumlu – mobil dostu hâle getirmek için 3 temel yaklaşım var. Bunlar;

Responsive Tasarım: Sitenin URL’leri, HTML yapısı, görseller, kısaca her şeyi aynı kalır fakat CSS düzenlemesi gerçekleştirilir. Bu şekilde farklı ekrana sahip cihazlarda da sorunsuz çalışır.

Not: Google, responsive tasarımı tercih ettikleri yaklaşım olarak açıkladı fakat diğer iki türe de destek vermeye devam ediyorlar. Responsive tasarım, arama motoru optimizasyonu için ekstra teknik düzenleme istemediği için ilk sırada yer alıyor.

RESS – Adaptive Tasarım: Adaptive tasarımda URL aynı kalır fakat sunucu seçilen cihaza göre farklı HTML ve CSS sürümlerini gönderir, sayfa bu şekilde meydana gelir.

Ayrı Mobil Site: İsimden de anlaşılacağı gibi, kimi firma ve siteler mobil tasarım için yeni bir site tasarlıyor ve mobil kullanıcılara böyle ulaşıyor. Bunlar genellikle ‘m.domain.com’ veya ‘domain.com/mobile’ şeklinde bir uzantıya sahip oluyorlar. Sağlıklı bir yöntem olsa da, fazla emek istediği için nadir olarak tercih edilir.

Web Siteniz Mobil Uyumlu mu ?

Birkaç araçla web sitenizin mobil uyumluluğunu test edebilirsiniz;

Mobil uyumluluk testi
Mobil uyumluluk testi

– Mobil uyumluluk testi

– Chrome için responsive tasarım testi

Fakat eğer WordPress gibi yaygın bir hazır içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, muhtemelen kullandığınız tema responsive tasarıma da sahip olacaktır.

Mobil Aramalar İçin SEO

Eğer normal aramalar için optimize edilmiş, responsive tasarımlı bir siteye sahipseniz, mobil site için ekstra bir şeyler yapmanıza gerek kalmaz. Fakat site performansı (sayfaların yüklenme hızı gibi) mobil arama sonuçlarınızı etkileyebilir. Dolayısıyla Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanarak hem mobil, hem masaüstü sürümlerinizin hızını kontrol edebilirsiniz.

Site Hız Testi
Site Hız Testi

Ayrıca eğer mobil siteniz ayrı bir sürümse, Google’ın iki sürümün de bağlantılı olduğunu anlaması için birkaç ekstra şey eklemeniz gerekebilir.

Rich Snippets – Zengin Snippetler

Mobil platformlarda ekran boyutu kısıtlı olduğu için, sonuçları zenginlendirmek ve görsellik katmak için rich snippets kullanmak oldukça önemli. Hatta daha da iyisi, zengin kartlar da kullanmanızı tavsiye ederiz. Standart aramalarla, zengin snippet ve kart içeren sonuçları karşılaştırdığınızda farkı daha iyi anlayacaksınız.

Mobil teknoloji hızlı bir şekilde değişiyor ve bu da kullanıcıların davranışıyla, dünya çapındaki mobil web kullanımını ciddi ölçüde yönlendiriyor. Mobil aramalar artık SEO’nun geleceği olarak gösterilirken, kilit prensip ise aynı kalmaya devam ediyor: ziyaretçilerin rahat erişimi, içeriğinizi okuması ve anlaması, tüm cihazlarda sorunsuz olarak açabilmesi her şeyden önce geliyor.

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu