SEOSosyal Medya

Pazarlama Stratejisi: SEO ve Sosyal Medya, Avantaj ve Dezavantajları

Hem SEO’nun, hem de sosyal medya çalışmalarının benzer faydaları var fakat pek çok kişi, her iki alana da ağırlık vermekte zorlanıyor. Kısıtlı zaman, bütçe ve kaynaklar sebebiyle, belli bir alanı seçmek zorunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla ikisinin de artılarını ve eksilerini bilmek, ona göre yaklaşmak önemli.

Doğru Yaklaşım Nasıl Seçilir?

Her organizasyonun özel ihtiyaçları ve endişeleri var. Önceliği arama motoru optimizasyonuna mı, sosyal medyaya mı vereceksiniz? Yoksa her ikisini bir arada mı kullanacaksınız? Bunun için kitlenizin kim olduğunu ve en çok nerede aktif olduklarını bilmeniz gerekiyor.

Web sitelerinin ve firmaların, kitlelerine göre bir odak noktası seçmeleri gerektiğini söylüyoruz. Bunun için de onları iyi analiz etmek gerekli. Müşterilerinizin, ziyaretçilerinizin hangi sosyal platformlarda yer aldığını, motivasyonlarını ve aradıklarını bilmelisiniz.

Bu yüzden eriştiğiniz kitleyi, onların vaktini nerede harcadığını öğrenmeniz şart. Yani daha çok Twitter’da, YouTube’da ve Facebook’ta mı vakit geçiriyorlar? Yoksa zamanlarının çoğunu blog okuyarak mı geçiriyorlar? Sosyal medyaya olan ilgileri nasıl?

Bunları iyice anladığınızda, pazarlama stratejilerinizi de şekillendirebileceksiniz. Eğer yeni müşteriler çekme amacındaysanız, hem arama motorları, hem de sosyal medya birbirini destekleyici olabilir. Satın almalara hızlı bir etkide bulunmak istiyorsanız, web sitenizdeki SEO dostu içerik en etkili yaklaşım olacaktır. Var olan kitlenizi çevrimiçi tutmak niyetindeyseniz, o zaman da sosyal medya uzun vadede etkili olacaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse, en doğru yaklaşım her zaman kitlenize göre seçilendir.

SEO’ya Ağırlık Vermek

Birçok kurum, sosyal medya yerine sadece SEO’ya ağırlık veriyor ya da ikisini bir arada götürüyor. Bu yaklaşımın hem artı, hem de eksileri var.

SEO’ya Ağırlık Vermek

Artılar:

– Kaynaklar yüksek kaliteli içerik üretimine harcanmış olur.

– Farklı konulara ve içerik tiplerine odaklanma imkanı tanır. Böylece arama sıralarında üste çıkılır.

– Her ne kadar düzenli içerik üretmek gerekse de, bir kere belli anahtar kelimelerde üste çıktığınızda bu uzun vadeli olacaktır.

– Potansiyel müşterilerin devamlı karşısına çıkmanızı sağlar, bu da satın alımları etkiler.

– Aramalarda üste çıkmak için bütçe gereksinimi yoktur. Önemli olan doğru içeriği üretmek, optimize etmek ve dağıtmaktır.

– Ard arda arama sonuçlarında gözükmeniz, zamanla marka bilinirliğinizi arttırır.

– SEO için anahtar kelime araştırması yaparak, AdWords ile birlikte kullanılabilir.

Eksiler:

– Arama sonuçlarında üste çıkmak zaman isteyebilir ve süre 1 yıla kadar çıkabilir.

– Belli sektörlerde, yüksek rekabeti olan anahtar kelimelerde mücadele etmek zordur.

– Google aramaları haricinde, müşterilerle ve ziyaretçilerle iletişim kısıtlıdır.

– Sadece arama motorlarına sırt dayamak, kimi zaman riskli olabilir çünkü algoritma değişimleri kontrolünüzde değildir. Bu da trafikte ani bir düşüş yaratabilir.

Sosyal Medyaya Ağırlık Vermek

Kimi kurum ve web siteleri de, tüm müşteri-ziyaretçi tabanlarını sadece YouTube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden kuruyor.  Bu yaklaşım herkes için doğru olmasa da, yine çeşitli artı ve eksileri mevcut.

Sosyal Medyaya Ağırlık Vermek

Artılar:

– İçeriklerinizi paylaşmak ve kendinizi yaratıcı şekilde ifade etmek için çeşitli yollarınız olur. Esneklik sayesinde rakipleriniz arasından sıyrılabilirsiniz.

– Sosyal medyayla doğrudan kendi kitlenizle iletişime geçersiniz. Onları dinleme, yardımcı olma ve geri bildirim alma fırsatınız olur.

– Her ne kadar verim almak için uzun süre gerekse de, bazen kısa vadede de etkilerini hissedersiniz.

– Sosyal medyada içerik yaratmak için bütçe gerekmez fakat içeriklerin yaratılışı, yayılışı ve desteklenişi için kaynak gereklidir.

–  Sadece sosyal medyaya ağırlık vermek, kitlenizi daha verimli izlemenizi sağlar. Böylece sorulara yanıt verme süreniz artar, trend konular üretirsiniz ve kitlenizle iletişime geçersiniz.

Eksiler:

– Bir kere sosyal medya kanallarında içerik üretmeyi bıraktığınız anda, hızlı düşüş yaşarsınız ve profiliniz nadir ziyaret edilir.

– Sadece sosyal medyaya ağırlık vermek de risklidir çünkü bu kanalların hiçbiri tamamen sizin kontrolünüzde olmaz. Özellikler ve algoritmaların her an değişme ihtimali vardır.

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu