AdWordsSEM

SEM Nedir, Ne İşe Yarar?

SEO ile birlikte, en çok adı geçen terimlerden bir diğeri de SEM terimidir. SEM ve SEO arasındaki fark, SEM’in ne işe yaradığı, avantajları ve dezavantajları en çok merak edilen konulardır. Bu yazı kapsamında, bu sorulara yanıt bulurken SEM’i detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

SEM Nedir?

Search Engine Marketing kelimelerinin baş harflerinden oluşan SEM terimi, arama motoru pazarlaması olarak Türkçeye çevrilebilir. Google Ads ve diğer PPC kampanyalarının oluşturduğu SEM, işletmelerin potansiyel müşterilere ulaşmak için kullandığı kampanyaları kapsar.

En çok tercih edilen ücretli trafik oluşturma kampanyalarından biri tıklama başına ödeme kampanyalarıdır. İşletmelerin hızlı sonuç almak için oluşturduğu ücretli kampanyalar ile birlikte, ilgili arama teriminde sonuçların başında yer almak anında trafik oluşturur. İşletmeler, günlük bütçeleri doğrultusunda kampanyalardan trafik oluşturabilirler. Potansiyel müşterilere arama motorları üzerinden ulaşarak, satış hacimlerini artırabilirler.

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, ülkemizde de en çok tercih edilen arama motorudur. İşletmelerin ürün ve hizmetlerini tanıtmak için Google Ads kullanırlar. Google Ads üzerinden reklam oluştururken doğru anahtar kelime seçimi ve hedef kitle seçimi çok önemlidir. Bu sayede, satın alma potansiyeli en yüksek tercihler seçilmiş olur.

Seçmiş olduğunuz anahtar kelime ve hedef kitle kriterleri karşılandığı takdirde, reklamınız sonuçların başında görülür. Aynı kelimede reklam veren ve sizden daha fazla ödeme yapmayı kabul etmiş bir işletme olduğu takdirde, reklamınız o firmanın reklamının altında yer alır. Bu açıdan, verilen teklif de önemlidir.

Google Ads, SEM’in tamamını oluşturmaz. Ayrıca aşağıda yer alan kampanyalar da SEM kampanyası olarak bilinmektedir.

  • Alışveriş Reklamları
  • YouTube Reklamları
  • Görüntülü Reklamlar

Yukarıda yer alan reklam kampanyaları sayesinde, işletme hedeflerine ulaşabilir. İşletmeler her zaman ürün ve hizmet satmak için kampanya oluşturmazlar. Aynı zamanda, yeni lansmanlar, tanıtımlar, marka farkındalığı çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleri için de kampanya oluşturabilirler. SEM kampanyalarını sadece ürün satmak için oluşturulduğunu düşünmemek gerekir.

SEM İşinize Nasıl Katkı Sağlar?

Google Ads, en çok tercih edilen reklam platformudur. İşletmeler, markalarını, ürün ve hizmetlerini dijital ortamda tanıtmak için Google Ads’i kullanırlar. Uzman bir kişi tarafından oluşturulan ücretli kampanyalar sayesinde, işletmeler doğru hedef kitle ile buluşmuş olur. Bu yaklaşım, satış rakamlarına direkt olarak yansıyacaktır.

SEM’in sağlamış olduğu faydalar şu şekilde sıralanabilir;

  • İşletmeler potansiyel müşterilerine daha fazla görünür hale gelirler. SEO çalışmaları ile trafik oluşturmak zaman almaktadır. SEM ise anında sonuç verir.
  • Kampanyanın start alması ile birlikte anında potansiyel müşterilere ulaşmayı sağlar.
  • Satın almak için arayış içinde olan kitleler hedeflenerek hızlı bir şekilde satış rakamları artırılabilir.
  • Sadece satış rakamlarını değil aynı zamanda marka bilinirliğine ve imajına da katkı verir.
  • Yeni ürün ve hizmetlerin lansmanı için destek sağlar.
  • Reklam kampanyaları kolay bir şekilde ölçeklendirilebilir ve optimize edilebilir.
  • Hedef kitle segmentlere ayrılarak farklı ürün grupları farklı segmentte hedef kitleye gösterilebilir.

Adım adım SEM kampanyası oluşturmak için;

  • Öncelikle hangi ürün ve hizmetlerin reklamını yapmak istediğinizi belirleyin.
  • Hangi kanallar üzerinden reklam yapmak istediğinizi seçin.
  • Teklif, hedef kitle, bütçe gibi ayrıntıları özelleştirin.
  • Kampanya performansını gerçek zamanlı olarak takip edin ve düzenli olarak optimize edin.

SEO ve SEM Arasındaki Maliyet Farkı

SEO ve SEM arasındaki maliyet farkını direkt olarak hesap etmek kolay değildir. SEM direkt olarak ücretli reklamlar ile gerçekleşir. Bunun için tıklama başına ücret ödenmesi gerekir. SEO’da ise arama sonuçlarında organik olarak trafik edinmenizi sağlar ve herhangi bir ücret ödenmesi gerekmez. Ancak, sıralamalarda yer almak için oluşturulan içerikler ve SEO çalışmaları, kendi bünyesinde maliyetler oluşturacaktır.

TBM yani tıklama başına maliyet, işletmelerin kazanmış olduğu her bir ziyaretçi için ödemesi gerektiği tutara karşılık gelmektedir. TBM, anahtar kelimelere göre farklılık göstermektedir. İçerik kalitesi ile birlikte diğer teklifler, TBM tutarını belirleyen faktörlerdir.

Organik olarak sıralamalar üzerinden trafik oluşturmak için ise SEO maliyetlerine katlanmanız gerekir. SEO dolaylı olarak maliyetler oluşturmaktadır. İçeriklerin oluşturulması, SEO çalışmalarının gerçekleşmesi ve diğer etkinlikler de bütçe gerektirir. SEO’nun tek maliyeti maddi değildir. Aynı zamanda da uzun soluklu bir devamlılık, sabır ve zaman gerektirir. Bu maliyetlere de katlanmak gerekir.

Google Ads kullanılarak oluşturulan reklamlar uzmanlık gerektirmektedir. Doğru strateji ve hedefleme yapılmadığı takdirde çok yüksek maliyetler ile karşı karşıya kalınabilir. Küresel firmaların dahi dijital reklam ajansları ile çalıştığı düşünülürse, ajanslar küçük ve orta ölçekte işletmeler için çok daha büyük bir gereksinim olacaktır.

Birçok firmanın reklam bütçesini, hatalı kampanya oluşturdukları için bir günde tükettiklerini biliyoruz. Bu gibi bir sorun yaşamamak için profesyonellerden yardım almak sağlıklı olacaktır.

Sonuç olarak; SEM anında sonuç veren ama bütçe gerektiren bir pazarlama yöntemidir. SEO ise uzun vadeli çalışma ve uzun vadeye yayılmış bir bütçe gerektiren pazarlama yöntemidir. SEM anında trafik oluştururken SEO’nun trafik oluşturması zaman alır.

SEO ve SEM’in Benzerlikleri Nelerdir?

SEO ve SEM bazı noktalarda birbirine benzer ve örtüşür. Özellikle oluşturduğu sonuçlar itibariyle birbirine çok benzemektedir. İkisinin de üstün yönleri bulunmaktadır. İşletmenin kısa ve uzun vadeli hedefleri göz önüne alınarak kullanılmalılar.

Benzerliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz,

  • SEO ve SEM, çalışmaları aynı doğrultuda hedefe yönelmiştir. İkisi de işletmenin daha görünür hale gelmesini ve trafik oluşturmasını sağlar.
  • İkisi de herhangi bir kullanıcı aramasında işletmenizin üst sıralarda gözükmesini sağlar.
  • Nicelik önemli olsa da gelen trafiğin niteliği de çok önemlidir. SEO ve SEM sayesinde sizin ihtiyacınız olan nitelikli trafiği elde etmiş olursunuz.
  • SEO ve SEM, anahtar kelimeleri hedefleyerek çalışırlar ve ilgili aramaları yapan kitleyi elde etmek isterler.
  • İşletmenin sahip olduğu hedef kitle hakkında derinlemesine bilgi edinilmiş olunur.
  • Geleneksel pazarlama yöntemlerine kıyasla, SEO ve SEM’de analitik ve performans verilerine anlık olarak ulaşabilirsiniz. Reklamı tıklayan kişi sayısı, dönüşüm oranı, ziyaretçi davranışları ve daha birçok konuda metrik size sunulur. Bu sayede, sürekli olarak optimizasyon gerçekleştirme şansınız olur.
  • İki yöntem de anahtar kelime araştırması sonrasında hedeflemeyi gerçekleştirir.
  • Yapılan anahtar kelime çalışmaları ile birlikte potansiyel müşterilerin ne aradığı belirlenmiş olur. Bu sayede, potansiyel müşterilerine en alakalı içerikleri oluşturabilir ve onların aramalarına uygun kelimelerde reklam çalışması yapabilirsiniz.
  • İki yöntem de sürekli olarak optimize edilmelidir.
  • SEO stratejisi SEM’e göre uzun vadede yanıt veren bir stratejidir. Ancak, hem kısa vadeli olan SEM hem de uzun vadeli olan SEO, performans ölçütlerine göre geliştirilebilir.

SEO ve SEM’in Farkları Nelerdir?

SEO ve SEM arasındaki benzerlikleri inceledik. Peki SEO ve SEM arasında ne gibi farklar var? Bu konuyu ayrıntılı bir şekilde açıklamak için 3 farklı başlık altında değerlendirmeniz gerekiyor.

  1. Arama sonuçları sayfasını incelediğimizde
  • Arama sonuçlarında SEM kampanyalarının yanında reklam olduğunu belirten bir simge yer alır. SEO sonuçlarında ise bu gibi bir simge yer almaz.
  • Kullanıcılar SEM sonuçlarının yanında reklam simgesi gördüklerinden onları anında ayırt edebilirler. SEO sonuçları ise organik bir şekilde sıralanır.
  • SEM sonuçları ile birlikte reklam uzantıları kullanılabilir. SEO ise sadece snippet gösterme hakkına sahiptir.
  • SEM sonuçlarında, hazırlanırken oluşturulan ek özellikler bulunabilir. Konum bilgisi, ek açıklamalar, site bağlantıları, formlar ve diğer uzantılar yer alabilir. Kullanıcı yer alan bağlantılardan ihtiyacı olanı kullanabilir. SEO sonuçlarında ise bu gibi bağlantılara yer verilmez.
  1. Arama niyetine odaklanırsak
  • SEM kampanyalarında, reklamın gösterilmesini istediğiniz hedef kitleyi seçebilirsiniz. SEO sonuçlarında ise bu gibi bir seçenek bulunmaz.
  • Arama motoru pazarlaması yöntemlerinden SEM ve SEO, anahtar kelime bazlı olarak hedefleme yapabilirler. Ancak, SEM’de çok daha detaylı hedefleme yapma imkanınız olur.
  • SEM kampanyalarında hedef kitleyi çok daha spesifik hale getirebilirsiniz. Bunun için yaş, gelir, konum ve diğer filtreleri uygulayabilirsiniz.
  • Hedef kitlenin optimize edilmesi uzmanlık gerektirir ve reklam performansı için çok önemlidir. Dönüşüm oranlarının artması ve TBM’nin düşmesi için en önemli faktördür. SEO çalışmaları ile birlikte bu şekilde bir optimizasyon gerçekleştirme şansınız olmaz. SEO’da hedef kitleyi daraltmak için yapabileceğiniz en iyi çalışma, uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmak olabilir.
  1. SEO ve SEM maliyetleri açısından
  • Arama sonuçlarında yer alan SEO sonuçları ücretsiz bir şekilde trafik oluşturur. SEM sonuçları ise her tıklama başına reklam verene maliyet oluşturmaktadır. Tıklama başına ödeme reklamcılığının da ana hedefi budur. Ziyaretçi başına para ödemek. SEM ücretli bir pazarlama tekniğidir. SEO’da ise farklı maliyetler oluşsa da arama motoruna herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Bu açıdan, özellikle ürün satışı yapmayan ve içerik ile kazanç oluşturmak isteyen firmalar, SEM yerine SEO’ya önem verirler.
  • SEM etkisini anında gösterirken, SEO’nun etkisini göstermesi bulunduğu kategoriye göre farklılık gösterse de zaman alacaktır. Herhangi bir hedef anahtar kelimede ilk sırada çıkmak istediğinizde, SEM kampanyası ile birlikte anında gerçekleştirebilirsiniz. Anahtar kelimenin rekabet düzeyine göre oluşan maliyeti karşılarsanız, kendinizi anında ilk sırada bulacaksınız. Ancak SEO açısından aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Organik sıralamalarda ilk sırada yer almak, çok uzun süreler alabilir. Rekabetin o kadar yüksek olduğu kelimeler vardır ki ilk sırada olmanızın ihtimali dahi yoktur. Örneğin, bir kelimede Wikipedia ya da Pinterest yer alıyorsa, bu siteleri geçme ihtimaliniz çoğunlukla yoktur.
  • Anında performans isteyen işletmeler için SEM, SEO’dan çok daha fazla tercih edilir. SEM kampanyalarına dilediğiniz zaman başlayabilir ve dilediğiniz zaman durdurabilirsiniz. İstediğiniz zaman değişiklik yapabilir ve optimizasyon gerçekleştirebilirsiniz. Sunmuş olduğu esnek yapı itibariyle SEM çok daha fazla tercih edilir. SEO ise uzun vadeli bir stratejiyi takip etmenizi bekler. SEM kadar esnek değildir.

SEO ve SEM’i Birleştirmenin Gücü

Yukarıda SEO ve SEM arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirttik. İkisinin de sağlamış olduğu avantajlar var. İkisinin de diğerine göre avantajlı yönleri ve dezavantajlı yönleri bulunuyor. Bu durumları göz önüne alarak, ikisini birden kullanmaya ne dersiniz?

Günümüzde işletmelerin yapmış olduğu da tam olarak budur. İki yöntemi bir arada kullanarak, pazarlama gücünü arttırmak. SEO uzun vadede sonuç getiren bir yöntem olsa da kalıcı başarı ve uzun vadede maliyetleri azaltması bakımından önemlidir. Yıllar boyunca tek trafik kaynağının ücretli reklamlardan oluşmasını beklememek lazım. SEO çalışmaları ile birlikte organik trafiği olabildiği kadar artırmak lazım. SEM kampanyaları ile desteklenerek daha zayıf olunan anahtar kelimelerde trafik elde edilebilir.

Bunun yanı sıra, işletmeler yıllar boyunca bir anahtar kelimede ilk sıraya çıkmayı bekleyemez. Bunun yerine anında sonuç veren SEM kampanyaları kullanılır. Ayrıca yeni lansmanı yapılan bir ürün için de SEO çalışmaları bir fayda vermeyecektir. SEM kampanyaları ile birlikte yeni oluşturulan ürün ve hizmetler tanıtılmış olur.

Belirttiğimiz üzere, işletmelerin başarılı olması için hem SEO hem de SEM pazarlama tekniklerini beraber kullanmalılar. Soft Ajans tarafından SEO ve SEM hizmetlerini alan müşterilerimize, iki gücü bir arada kullanmayı öneriyoruz. Birçok müşterimiz ile de bu yaklaşımı gösteriyor ve çok iyi sonuçlar alıyoruz. Sizler de iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşabilir ve yapmış olduğumuz çalışmaların detaylarını öğrenebilirsiniz.

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu