SEO

Schema Yapısal Veri İşaretlemeleri Nedir, Nasıl Kullanılır?

Schema yapısal veri işaretlemeri için arama motoru dili açıklaması yapılabilir. Özgün ve semantik kelime dağarcığına sahip olan arama motorları, web sitelerin içeriklerinden açık bilgi almak için bir koda ihtiyaç duyar. Bu sayede, web site sahipleri, içerik ile alakalı çok daha iyi ve sağlıklı bilgiyi zengin snippet aracılığı ile vermiş olur.

Schema işaretlemesi konusunda birçok kişinin yeterince bilgiye sahip olmadığını düşünüyoruz ve bu yazı ile birlikte görece karmaşık konuları açıklamaya çalışacağız.

Yazı içerisinde, Schema işaretlemesi ile birlikte Schema.org, Schema Markup ve diğer konularda da bilgilere yer verilecektir.

Schema İşaretleme Nedir?

Öncelikle Schema işaretlemenin ne olduğunu tam olarak öğrenmemiz gerekiyor. Google ve diğer arama motorları, web sitelere gönderdiği botlar sayesinde, sayfa içeriğini anlamaya çalışırlar. En önemli görevlerinden biri içeriğin en iyi şekilde anlaşılmasıdır. Schema işaretlemesi de tam olarak bu noktada hizmet verir.

Google uzun yıllardır algoritmasını geliştirerek içeriklerin daha iyi bir şekilde anlaşılmasını ve sonuçlardan en yardımcı olan sonuca göre sıralanmasını amaçlıyor. Yıllar içerisinde büyük mesafe kat etmiş olsa da hala bir web sayfanın sahip olduğu içeriği tam olarak anlamakta zorlanabiliyor. Bu nedenle Schema işaretlemesi önem kazanmaktadır. Schema işaretlemesi, web siteye eklenen, algoritmaya neler yapması gerektiğini belirten bir meta veri biçimi olarak tanımlanır. Yapılandırılmış veri olarak isimlendirilen Schema işaretlemesi, semantik kelime hazinesi kullanan Google ve diğer arama motorlarının dilidir.

Semantik kelime dağarcığı, herhangi bir dilde yazılmış bir cümleyi anlamlı parçalara bölme yeteneğidir. Bu konuda örnek vermek gerekirse; “dijitalajanslarSEOhizmetiverirler” ifadesini “dijital ajanslar SEO hizmeti verirler” olarak anlamlı bir cümleye dönüştürür. Bilgisayarın bu işlemi yapma ihtimali yoktur. Şema işaretleme, bu konuda, sahip olduğu anlamsal kelime dağarcığını kullanmaktadır.

Schema yapısal veri işaretleme ile birlikte içeriğin daha iyi bir şekilde anlaşılması ve arama motorlarına daha net bilginin verilmesi sağlanır. Arama motorları üzerinde sayfa başlığının hemen altında yer alan zengin snippetler üzerinde çok daha doğru ve iyi bilgilerin sıralanmasına katkıda bulunur.

Bazı Schema işaretlemeleri, derecelendirme ve incelemeler için kullanılır. Schema işaretlemesi kullanmak için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler, kullandığınız website oluşturucuya göre farklılık göstermektedir. Wordpress kullanıcıları çeşitli eklentiler sayesinde Schema işaretlemesi yapabilirler.

Wordpress harici içerik yönetim sistemleri ise, manuel olarak HTML içerisinde yer verebilirler.

Schema işaretleme, tüm arama motorlarının önem verdiği önemli bir eylemdir. Schema işaretlemesi, Schema.org tarafından Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorlarına sunmuş olduğu ve işbirliğine dayalı bir hizmettir. Farklı arama motorlarının bu konuda istekli olması, onun önemini bir kez daha ön plana çıkarıyor.

Schema İşaretlemeyi Uygulamak Neden Bu Kadar Önemli?

Arama sonuçlarının kullanıcı hızlı ve doğru bir şekilde bilgilendirmesi için Schema işaretlemenin çok büyük gücü vardır. İlgili bağlantının sahip olduğu birçok ayrıntı, tek bir bakış ile öğrenilmiş olur. Ziyaretçiler, verilen bilgiler ışığında, sayfa hakkında birçok bilgiyi edinerek, ilgili bağlantıyı tıklamayı tercih edebilirler.

Arama motoru ile paylaşılan bilgiler sayesinde, web siteniz çok daha iyi bir şekilde sıra alabilir, görülebilir ve sonuç olarak daha fazla trafik oluşturabilir.

Özellikle yaptığınız ürün aramalarında, bazı bağlantıların altında derecelendirme göreceksiniz. Bu derecelendirme, kullanıcıların deneyimlerine dayalı olarak paylaştığı bir bilgidir. Bu derece sayesinde, hem ziyaretçi arama yaptığında hızlı bir şekilde ürün hakkında ön bilgiye ulaşmış olur. Bunu kullanan web siteler de çok daha dikkat çekici hale gelirler. Ziyaretçinin dereceyi görmesi ile birlikte diğer sitelere oranla, açıklama olan bağlantıyı tıklama eğilimi daha fazladır.

Schema işaretleme kullanmak bir hile değildir. Her website Schema işaretleme yapabilir. Yapanların bir adım öne çıkacağını unutmayın. Yapılan araştırmalara göre Schema işaretleme kullanan web siteler, tıklama rakamlarında %30’a yakın artış yaşamaktadırlar.

Sadece derecelendirme değil, logo, telefon numarası, sosyal medya profili gibi çok sayıda Schema işaretleme yöntemi bulunmaktadır. Wordpress blogu açanların en çok tercih ettiği şemalar arasında, başlık, öne çıkarılmış görsel, yazan kişi, yayınlanma tarihi gibi işaretlemeler bulunmaktadır.

Ne Tür Şema İşaretlemeleri Vardır?

Çok sayıda Schema işaretleme türü bulunmaktadır. Ziyaretçilerin arama motorlarına sormuş oldukları ve öğrenmek istediği çok sayıda farklı soru bulunmaktadır. Bu doğrultuda, Schema işaretlemelerinin türü de artar.

Schema işaretlemelerini kullanırken olabildiğince sade bir şekilde kullanmak gerekir. Bu sayede, tüm arama motorları sorunsuz bir şekilde bilgi almış olur. Sadece Google için değil diğer arama motorlarının da desteklediği bir şema oluşturmak çok daha sağlıklı olacaktır. Özellikle uluslararası hizmet veren bir websitenin bu şekilde yaklaşması gerekir. Türkiye’de Google’ın ezici üstünlüğe sahip olmasından dolayı sadece Google’a odaklanmak büyük zarar oluşturmaz.

En çok kullanılan 10 farklı Schema işaretlemesi aşağıda sıralanmıştır.

1. Organizasyon Schema İşaretlemesi

Organizasyon Schema işaretlemesi olarak ne anlamamız gerekiyor? Tabi ki de, işletmenin resmi logosu, iletişim bilgileri, sosyal medya platformlarındaki profiller başta olmak üzere işletmenin tanıtım araçlarını içerir.

Her işletmenin sahip olduğu özelliklerdir. Her işletmenin tek bir logosu ve tek bir Instagram hesabı bulunduğu için gayet açık ve net bilgilerdir. Ziyaretçilerin ekstra bir arayış içine girmeden bulmasını sağlamak amacı ile Schema işaretlemesi gerçekleştirilir.

Potansiyel müşterilerin firma ile direkt olarak iletişim kurması için sunulan iletişim bilgiler, siteye giriş yapmadan dahi verilmiş olur.

2. Kişi Schema İşaretlemesi

Bireysellerin kullanacağı bir Schema işaretlemesidir. Kişinin adı, doğum günü, adresi, eğitim durumu ve diğer aile üyeleri ile ilgili bilgileri kapsar.

Arama motoru üzerinde herhangi bir kişi araması yaptığınızda karşınıza çıkan bilgilerdir. Çoğunlukla Wikipedia aracılığı ile gösterilir. Herhangi bir siteye giriş yapmadan, özellikle ünlü ve tanınmış kişilerin bilgilerini direkt olarak arama motoru üzerinden öğrenebilirsiniz.

Sizler de tanınmış kişileri Google üzerinde aratarak, kişi Schema işaretlemesini deneyimleyebilirsiniz.

3. Yerel İşletme Schema İşaretlemesi

Herhangi bir işletmenin çok sayıda yerel şubesi bulunabilir. Bu işaretleme sayesinde, müşteriler, ilgili yerel adresi, çalışma saatlerini, iletişim bilgilerini ve diğer önemli bilgileri elde ederler.

Özellikle çok sayıda şubeye sahip olan firmalar kullanmaktadır. Banka şubeleri, kargo şubeleri ve restoranlar gibi çok sayıda işletme yerel işletme Schema işaretlemesi ile birlikte müşterilerini herhangi bir siteye giriş yapmadan bilgilendirmiş olurlar.

4. Ürün ve Teklif Şeması İşaretlemesi

Ürün ve hizmetler için oluşturulan teklif Schema işaretlemesi ile birlikte, potansiyel müşterilerinizi anında bilgilendirmiş olursunuz. Diğer sonuçlarda ürün ve teklif Schema işaretlemesi kullanılmadığı takdirde çok daha fazla dikkat çekmiş olacaksınız. Bu sayede, organik trafiğinizi artırabilirsiniz.

Arama yapan kişiler için de hızlı bilgi verme açısından önemli bir işaretlemedir. Birden fazla firmanın ürün ve fiyat Schema işaretlemesi kullanması halinde, hızlı bir şekilde karşılaştırma yapmasına olanak tanır.

Cimri ve Akakçe gibi fiyat karşılaştırma siteleri de ürün ve teklif Schema işaretlemesini çok sık kullanırlar.

5. Ekmek Kırıntıları Schema İşaretlemesi

Breadcrumbs işaretlemesi olarak da çok sık karşımıza çıkan işaretlemede, sıralanan sayfalara yönelik yol bağlantılarının listelendiği bir işaretlemedir.

Bu işaretleme metodunun en büyük faydalarından biri, hemen çıkma oranını düşürmek ve kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmaktır.

6. Schema Article Markup İşaretlemesi

Bu işaretleme yönteminin sık kullanıldığı alanlar, haber siteleri ve bloglardır. Çok sık içerik yüklenen siteler olmalarından dolayı, bu işaretleme yöntemine ihtiyaç duyarlar.

Bu yöntem sayesinde, arama motoru, içerik başlığı ile birlikte, yayına alındığı tarihi, öne çıkarılmış görseli, varsa video ya da diğer içerikleri alır ve sonuçlarda yer verir. Kendi içerisinde, haber makaleleri, blog gönderileri ve akademik makaleler için alt türlere ayrılmaktadır.

7. Video Schema İşaretlemesi

Arama motorları, web sayfasındaki videoyu taraması ve kendi dizinine eklemesi bir hayli zordur. Bu açıdan, ara motorlarına yardım etmek gerekir. Video Schema işaretlemesi, bu konuda yardımcı olan bir yöntemdir. Bu işaretleme sayesinde, Google, web sayfanızdaki videoyu alarak dizini ekleyebilir.

Google Video arama sayfasında, YouTube videoları ile birlikte, web sitenizde yer alan videolar da gözükmektedir. Bu açıdan video Schema işaretlemesini kesinlikle kullanmalısınız.

8. Etkinlik Schema İşaretlemesi

Bu işaretleme yöntemi sayesinde, tarih, yer ve fiyatlandırma gibi etkinliğin öne çıkan başlıkları listelenebilir. Site içeriğine girmeden arama sonuçlarının bulunduğu sayfadan etkinlik hakkındaki birçok kritik bilgiyi öğrenmiş olursunuz. Özellikle, konserler ve tiyatro etkinlikleri için çok sık kullanılmaktadır.

Arama motoru kullanıcılarının etkinliklerine ulaşmasını kolaylaştıran bir Schema işaretlemedir. Organizaysonu gerçekleştiren firmaların daha fazla bilet satmasına da olanak sağlar.

9. Tarif Schema İşaretlemesi

Özellikle yemek tarifi paylaşan web sitelerin kullanmış olduğu işaretleme yöntemi, tarif Schema işaretlemesidir. Bu işaretleme yöntemi sayesinde, tariflerin ana hatları zengin snippet olarak arama sonuçlarında öne çıkarılır. Kullanıcının dikkatini çekerek daha fazla organik trafik oluşmasında yardımcı olur.

Ayrıca, zengin snippet üzerinde yer alan görsel sayesinde, ürünün bitmiş halini görerek, ulaşmak istediği tarif olup olmadığını da direkt olarak anlamış olur.

10. Derecelendirme/İnceleme Schema İşaretlemesi

Hepimiz, çevrimiçi alışveriş yapmadan önce, ilgilendiğimiz ürünlerin kullanıcı yorumlarına bakmak isteriz. Çoğunlukla, kullanıcılardan aldığı puan ve yorumlar ışığında alacağımız ürüne karar veririz.

Derecelendirme ve inceleme Schema işaretlemesi ile birlikte, arama sonuçlarında, ilgili ürün ile alakalı derecelendirme yer alır.

Kullanıcı herhangi bir web siteye giriş yapmadan, kullanıcılardan aldığı puanı görebilir. Bu sayede, arama motoru kullanıcıları kısa süre içerisinde fikir sahibi olmuş olur.

Schema Kodlama Türleri

Üç farklı Schema kodlama türü bulunmaktadır. Bunlar; Microdata, RPDa ve JSON-LD’dir. İçerik pazarlamacıların bu kodlama türlerini derinlemesine öğrenmesi ve uygulaması gerekmektedir.

RDFa ve Microdata, Schema işaretlemenin görece eski türlerindendir. Schema kodlama türlerinin çalışma prensibine bakıldığında, direkt olarak HTML üzerinden uygulandığı görülmektedir. İşaretlemenin çok dikkatli bir şekilde uygulanması gerekir. Aksi takdirde, hatalı HTML sayfaları oluşabilir.

JSON-LD ise yapılandırılmış veri ekleme yöntemleri arasında en kolay uygulanan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu arama motorunun yeni yeni JSON-LD’yi benimsemeye başlaması, onun popülaritesini son zamanlarda kazanmasına yol açtı.

RDFa’nın anlamına baktığımızda karşımıza, “Özniteliklerde Kaynak Tanımlayıcı Çerçeve” terimi çıkmaktadır. Bu kod türünü, HTML, XHTML ve XML tabanlı belgelere ekleyebilirsiniz.

Yukarıda yer alan 3 Schema kodlama türü de, arama motorları üzerinde aynı etkiyi yapmak için çalışırlar. Amaç aynı olsa da uygulama kısmında farklılıklar bulunmaktadır.

RDFa’nın sahip olduğu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • about: Sahip olunan meta verinin ilintili olduğu kaynağı açıklamak için kullanılır.
  • rel ve rev: İçeriğin başka bir kaynak ile olan ilişkisini açıklamak için kullanılır.
  • src, href ve resource: Ortak kaynağın ortaya konması için kullanılır.
  • content: Property niteliğinin kullanımında, öğenin sahip olduğu içeriği etkisiz kılmak için kullanılmaktadır.
  • datatype: Metnin veri çeşidini ortaya koymak için kullanılır.
  • typeof: Ortak kaynak ya da ilgili konunun sahip olduğu RDF türünü açıklamak için kullanılır.

Mikrodata kod türü de birçok açıdan RDFa’ya benzemektedir ve özellikleri şunları içerir:

  • itemscope: Hem öğenin meydana getirilmesinde hem de geri kalan içeriğin onun hakkında çeşitli bilgiler içerdiğini açıklamak için kullanılır.
  • itemtype: Öğenin ve özelliklerinin belirli bir URL ile açıklanması için kullanılmaktadır. (Örneğin: https://www.softajans.com)
  • itemprop: bu etikete karşılık gelen bir özelliğin varlığını ortaya koymak için kullanılır. (Örneğin: itemprop=”isim”)
  • itemid: Kendine özgü bir id numarasını belirtmek için kullanılmaktadır.
  • itemref: itemscope bünyesinde yer almayan özellikler için kullanılır.

JSON-LD açıklamak gerekirse; “Bağlantılı Nesneler için Javascript Nesne Gösterimi” kavramının kısaltması olarak karşımıza çıkar. Bu kodlama türünde, direkt olarak bir web belgesinin head ya da body etiketleri arasına eklenerek kullanıldığını söyleyebiliriz. Kelime dağarcığının belirtmek için ise “@context” ya da “@type” nitelikleri kullanılmaktadır.

Schema İşaretleme Nasıl Kullanılır?

Schema işaretlemesi hakkında çok sayıda teorik bilgiye sahip olduğunuzu düşünerek, kullanma aşamasına geçebiliriz.

Google tarafından sunulan ücretsiz araçlar sayesinde, sizler de Schema işaretlemesini sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Bunun için, aşağıda yer alan adımları takip etmenizi öneriyoruz;

  1. Google tarafından sunulan Yapı Veri İşaretleme Yardımcısı‘na gidin.
  2. Sayfa üzerinde göreceğiniz çeşitli veri türleri bulunacaktır. İşaretlemeyi planladığınız veri türünü seçin. (Örneğin; makale, kitap, etkinlik, ürün, film, restoran, vb.)
  3. İşaretlemek istediğiniz web sayfasının ya da makalenin URL’sini veri türünün altında yer alan alana yapıştırın.
  4. İşaretlenecek öğelerin türünü vurgulayın ve seçin.
  5. İşaretleme öğeleri eklemeye devam edin. Bu aşamada, kılavuz olarak veri öğeleri listesini kullanabilirsiniz. Schema işaretlemesini uygulamak için makale içerisinde yer alan tüm öğeleri vurgulamaya özen gösterin. Olabildiği kadar çok öğeyi etiketlemeye çalışın.
  6. HTML’yi oluşturun.
  7. Yapılandırılmış veri test aracını kullanarak Schema işaretlemenin nasıl görüneceğini test edebilirsiniz.
  8. Son aşama olarak, oluşturduğunuz Schema işaretmeyi, web sayfanıza ekleyin. 7. Aşamadaki denemeyi yapmadan önce de ekleyebilirsiniz. Ancak herhangi bir sorun yaşamamak ve istediğiniz gibi olduğundan emin olmak için deneme yapabilirsiniz.

Schema işaretleme oluşturmak ve test etmek için yukarıda yer alan araç dışında başka araçlar da bulunmaktadır. Onlar arasında öne çıkan araçları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Google Data Highlighter
  • Google Structured Data Markup Helper
  • JSON-LD Schema Generator by Merkle
  • Yandex Structured data markup
  • Yandex Structured data validator API
  • Structured Data Testing Tool
  • Google Search Console Rich Cards
  • Google Rich Results Tester
  • Bing Webmaster Tools Markup Validator

Wordpress kullanıcılarının tercih edebileceği eklentiler;

  • Yoast SEO Local
  • Yoast SEO

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu