SEO

JavaScript Sayfa Yönlendirme

JavaScript yönlendirme uygulamaları, hem arama motorlarını hem de gerçek kullanıcıları mevcut URL’den başka bir URL’ye yönlendirmek için kullanılmaktadır. Yönlendirilen sayfanın aynı sunucuda yer alma gibi bir zorunluluğu yoktur. Aynı sunucuda ya da başka bir sunucuda yer alan bir web sayfasına yönlendirme yapılabilir. Ziyaretçi olarak tıkladığınız bir URL’den başka bir URL’ye yönlendirildiğinizi birçok defa deneyimlemiş olabilirsiniz. Yönlendirme işlemleri çeşitli nedenlerle yapılmaktadır. Yönlendirme herhangi bir web sayfasının yenilenmesi yani yeniden yüklenmesi değildir. Tamamen başka bir URL’ye gitmek anlamına gelir.

Google ve diğer arama motorları, çoğunlukla yönlendirmenin gerçekten doğru olduğunu inceleme gereği duymazlar ve JavaScript’i incelemezler. URL yönlendirmesi konusunda arama motorlarına bilgi vermek gerekir. Bu sayede incelemelerini sağlamış oluruz. Bunun için de ilgili web sayfanın head bölümü içerisine rel = “canonical” öğesinin eklenmesi gerekmektedir.

JavaScript teknikleri içerisinde yeniden yönlendirme gerçekleştirmek istendiği takdirde kullanılabilecek çok sayıda farklı yönlendirme bulunmaktadır. Bunların arasında kullanılan en popülerleri ise, location.href ve location.replace()‘dir. JavaScript yönlendirmeleri çok basit bir şekilde uygulanırlar.

Bir web sayfasını çeşitli yöntemler ile birlikte yönlendirebilirsiniz. Window.location nesnesi, çok sayıda işlev tarafından sorunsuz bir şekilde kullanılır. Window.location nesnesini kullanmak için pencere öneki olmasına gerek yok. En sık kullanılan nesne, window.location nesneleridir. Hali hazırda kullanılan bir belgeden tamamen yeni bir belge oluşturmak için çok sık tercih edilirler. Bu yöntem esnasında farklı bir URL verilebilir ve bu sayede de JavaScript HTTP yönlendirmesi başlatılmış olur. Mevcut belgenin geçmişinden silmek, aynı zamanda da, orijinal belgeye tekrar dönmeyi mümkün kılmaması ile birlikte href’den ayrılmaktadır.

Bu yönlendirmeyi örneklendirmek için aşağıdaki kodları kullanabilirsiniz;

Syntax

window.location.replace(“new URL”)

Örnek;

<html>

<head>

<script type = “text/javascript”>

function page_redirect(){

window.location = “https://www.siteadresi.com/”;

}

</script>

</head>

<body>

<h2> Sayfa yönlendirme örneğidir; </h2>

<p> Aşağıdaki butona tıklayarak yönlendirmeyi sağlayabilirsiniz. </p>

<form>

<input type = “button” value = “Git” onclick = “page_redirect()” />

</form>

</body>

</html>

JavaScript’te Yönlendirmenin Kullanımı Nedir?

JavaScript yönlendirme kullanmak için çok sayıda nedene sahip olabilirsiniz. Web sitenizin bir nedenden dolayı domain adresini yani alan adını değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda eski alan adındaki web sayfaları ziyaret etmek isteyen kullanıcıları yeni adresteki ilgili içeriğe yönlendirebilirsiniz. Eski adresten yeni adrese yönlendirmenin yanı sıra başka kullanım alanları da mevcuttur.

Ziyaretçinin değişkenlerine göre farklı içerik ile oluşturulan web sayfaları gösterilebilir. Ziyaretçinin kendisine en uygun sayfaya yönlendirilmesi için kullanılırlar. Özellikle; konum, dil, tarayıcı vb. kriterlerden dolayı farklı sayfalara yönlendirme kullanılır. Bir kullanıcı İş Bankası’na Amerikadan giriş yapmak istediğinde direkt olarak İngilizce web siteye yönlendirilir. Türkiye’den girmek istediğinde ise Türkçe siteye yönlendirilir. Bunun yanı sıra, Türkiye’den ama İngilizce diline sahip olan bir kullanıcı yine İngilizce İş Bankası sitesine yönlendirilecektir. Bu gibi yönlendirmeler, birçok web sitenin kullanıcı deneyimini iyileştirmektedir.

Kimlik doğrulama ve yetki doğrulama gerektiren web sayfalar, bu doğrulamayı gerçekleştirmemiş kullanıcılar tarafından ziyaret edilmek istendiğinde direkt olarak oturum açma sayfasına yönlendirilmektedir.

JavaScript Yönlendirme Nasıl Çalışır?

Dijital dünyada herhangi bir linke tıkladığınızda, başka bir URL’ye gönderildiğinizi çok sık yaşıyorsunuzdur. Bunun nedeni, ilgili sayfaya yerleştirilen yeniden yönlendirme ile birlikte ziyaretçinin hedeflenen başka bir adrese gönderilmesidir. Yönlendirme işlemi birçok farklı nedenden dolayı kullanılabilir.

Nasıl çalıştığını farklı nedenler ile aşağıda örnekleyebiliriz;

  • İlgili içeriğin adresinde güncelleme olabilir. Bu gibi durumda eski adresi ziyaret eden ziyaretçi yeni adrese yönlendirilir. Bu sayede, kullanıcıların daha iyi bir deneyim yaşaması sağlanmış olur ve web site trafiğini kaybetmemiş olur.
  • Tarayıcı sürümüne ve konumlara göre farklı web sayfalara yönlendirme mümkündür. Bazı tarayıcılar, web sayfası üzerindeki tüm kaynağı işleyemeyebilir. Bu gibi durumlarda sorun yaşamamak adına, tarayıcıya uygun düzenlenmiş sayfalar oluşturularak, kullanıcının ziyareti gerçekleştirdiği tarayıcıya göre ilgili sayfaya yönlendirme sağlanır.
  • Google gibi arama motorları, ilgili web sayfayı dizine ekledikten sonra hem alan adı hem de ilgili sayfada değişiklik olmuş olabilir. Bu gibi durumlarda, sayfaya uygulanacak yönlendirme ile birlikte, kullanıcı yeni URL’ye yönlendirilir. Spam yönlendirmelerin, arama motoru tarafından cezalandırıldığını unutmamak gerekir.

Örnek:

<html>

<head>

<script type = “text/javascript”>

<!–

function Redirect() {

window.location = “https://www.erhantuncer.com”;

}

//–>

</script>

</head>

<body>

<p>Aşağıdaki butona tıklayarak erhantuncer.com ana sayfasına yönlendirilebilirsiniz.</p>

<form>

<input type = “button” value = “Yönlendir” onclick = “Redirect();” />

</form>

</body>

</html>

 

JavaScript’te Yeniden Yönlendirme ile Sayfa Yüklendiğinde Sayfayı Yönlendirin

Yeniden yönlendirme yaparken direkt olarak yönlendirme yapabileceğiniz gibi sayfa yüklendikten sonra da yönlendirme yapabilirsiniz. Bunun için sayfanın üst kısmında yer alan <head> etiketinin arasına doğru kodu kullanmanız gerekir. Bunun yanı sıra, .js dosyası kullanan web siteler aşağıda yer alan kodu ekleyebilirler. Aşağıda yer alan kod içerisindeki URL’yi yönlendirmek istediğiniz URL ile değiştirerek kullanabilirsiniz.

<script>

window.location.href = “https://www.yonlendirmekistediginizadres.com”;

</script>

JavaScript’te Koşullu Yönlendirme

JavaScript yönlendirme işlemini bir koşula bağlamanız mümkün. Belirlemiş olduğunuz koşul gerçekleştirdiği takdirde sayfa yönlendirmesi yapılacaktır. Bu yönlendirme için kullanılması gereken kod aşağıda yer almaktadır.

<script>

// Koşulun doğru olup olmadığını kontrol edin ve ardından yeniden yönlendirin.

if ( … ) {

window.location.href = “https://www.suadreseyonlendir.com”;

}

</script>

JavaScript Yönlendirmesi Hakkında Genel Değerlendirme

Yeniden yönlendirme işlemi çoğunlukla kullanıcılar tarafından olumsuz olarak değerlendirilir. Kullanım amacına göre rahatsızlık vermese de, bazı durumlarda kullanıcılara rahatsız edici deneyim yaşatır. Bir içeriğe ulaşmak isterken tamamen başka ve anlamsız bir içeriğe yönlendirilmek birçok ziyaretçiyi rahatsız eder. Bu gibi durumlar çoğunlukla spam yönlendirmeden dolayı arama motoru cezaları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Arama motorlarının kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmayı amaçlaması bunu gerektirir.

Bunun yanı sıra birçok yönlendirme, işlevin yerine getirilmesi için mecburi bir şekilde kullanılır. Bir butona tıklamak, belirli bir zamanın dolması, kullanıcı girişi yapmak ve daha birçok neden yönlendirme ile gerçekleşir. İhtiyaç üzerinde oluşturulan yönlendirmeler, kullanıcı üzerinde olumsuz bir durum oluşturmaz.

Web sayfalar birçok nedenden ötürü yönlendirme işlemini yapmak durumundadır. Bu açıdan, bir sayfanın yönlendirilmesi düşünüldüğü gibi %100 olumsuz bir yöntem değildir. Birçok açıdan faydalı ve gerekli bir yöntemdir.

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu