SEO

Google Dizine Ekleme (İndex) Sorunları

Hepimiz web site üzerinde yaptığımız çalışmaların ve harcadığımız emeklerin karşılığını almak istiyoruz. Bunun önündeki en büyük engellerden biri, dizine ekleme yani index alma sorunudur. Eminim, bir çoğunuz yeni bir içeriği yayınladıktan sonra dizine eklenip eklenmediğini belirli aralıklarla kontrol ediyordur. Bu süre uzadığında ya da hiç index almadığınızda gerçekten çok can sıkıcı bir durumla karşı karşıyasınız demektir. Bu durumu birlikte inceleyelim ve olası sorunlara karşı uygulayabileceğiniz çözümlere yakından bakalım.

Web siteniz için çok güzel içerikler ürettiniz, tasarım süper, her şey yolunda gibi gözüküyor ama ziyaretçi almıyor musunuz? Hemen moralinizi bozmayın. Öncelikle içeriklerin arama motoru dizinine eklenip eklenmediğini kontrol edin. Büyük ihtimalle index alma sorunları ile karşı karşıyasınız. Bu soruna yakında bakalım…

Google Web Sitenizi Nasıl Dizine Ekler?

İsterseniz öncelikli olarak, arama motorunun bir web sayfasını nasıl dizine eklediğini öğrenelim. Bir web sayfası, Googlebot ziyareti ile birlikte taranmaya başlar. Web sayfası üzerinde yer alan içerik ve sahip olduğu anlam bakımından analizden geçer. Devamında Google tarafından işleme, veritabanına eklenme ve dizine ekleme süreci başlar. Dizine eklenen bir web sayfası, Google arama sonuçlarında kendine yer bulur. Burada bir konuya açıklık getirelim. Bir web sayfasının dizine eklenmesi için web yöneticisi tarafından herhangi bir engel ile karşılaşmaması gerekir. Örneğin; robots.txt dosyasında herhangi bir web sayfasının dizine eklenmemesi istenebilir. Bu gibi durumlarda arama motoru ilgili sayfayı çoğunlukla dizine eklemeyecektir.

Google tarafından belirlenen web yönetici yönergeleri, herhangi bir web sayfasının dizine eklenmesi için gerekli olan kuralları belirler. Eğer ki web sayfanız bu yönergelere uygun değilse web sayfanız dizine eklenmemiş olabilir.

Gerekli incelemeleri yaptınız, arama motoru üzerinde site:siteadresi şeklinde dizin sorgusu yaptınız ya da Search Console üzerinden kontrol ettiniz ve sonuç olarak web sayfalarınız arama motoru dizinine eklenmemiş mi? Sorunun varlığından eminsek, olası nedenlerini ve çözüm yöntemlerini incelemeye başlayabiliriz.

14 Yaygın Google Dizine Ekleme Sorunu ve Çözümü

Sizler için google dizine ekleme sorunları arasında yer alan en yaygın 15 sorunu derledim. Sadece sorunları değil, bu sorunlar ile karşılaşırsanız takip etmeniz gereken çözüm yöntemlerini de bulacaksınız.

Web Siteniz Yeni Mi Canlıya Geçti?

Öncelikle web sitenizi yeni canlıya aldıysanız, dizine eklenmesi zaman alacaktır. Hemen karalar bağlamayın. Yeni canlıya geçen siteler, uzun süredir aktif olan sitelere oranla daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Sabırlı olun ve belirli aralıklarla kontrol edin. Bu süre, özellikle az sayıda web sayfası içeren ve ziyaretçi almayan siteler için haftayı bulabilir. Olabildiğince düzenli içerik girmeye ve başka platformlar (sosyal medya platformları) üzerinden içerikleri paylaşmaya devam edin. Kısacası, Google’ın sizi ciddiye alması ve dizine eklemesi için hem yapmanız gerekenleri yapmaya devam edin hem de biraz zaman tanıyın.

Domain Sahibi Olmamak

Çok olası bir sorun olmasa da yer vermek istedim. Google dizininde yer almak için bir domaine sahip olmanız gerekir. Eğer ki web sitenizi bir IP üzerinden oluşturduysanız, adres çubuğunda sadece ip adresini görünecektir. Domain alarak bu sorunu çözebilirsiniz. Birçoğunuz için komik gelmiştir biliyorum. Birçoğumuz web sitesi açarken ilk iş olarak domain satın alıyoruz. Ancak, bazılarımız cpanel vb. üzerinden wordpress gibi hazır içerik yönetim sistemlerinin kurulumu yaparken, yanlışlıkla ip üzerine kurulum yapabiliyorlar. Bu konuya ilk aşamadan dikkat etmek sağlıklı olacaktır.

Web Sitenin Tasarımı Yenilendiğinde

Web site üzerinde önemli bir tasarım değişikliği gerçekleştiğinde, marka ve bağlı önemli değişiklikler yapıldığında veya önemli kabul edilebilecek çeşitli değişikliklerde, arama motoru hızlı bir şekilde aksiyon almayacaktır. Arama motoru üzerinden yaptığınız aramalarda göreceksiniz ki uzunca bir süre, web sayfanın yeniden taranması ve dizine alınması gerçekleşmeyecek. Bu gibi durumlarda takip edebileceğiniz bir çözüm yöntemi var. O da Google Search Console platformu üzerinden manuel olarak yeniden tarama isteği göndermektir.

Web siteniz üzerinde büyük bir değişiklik yaşanmadığı durumlarda yeniden tarama isteği göndermek tavsiye edilmez.

Eksik Site Haritası

Web siteniz üzerinde yer alan tüm web sayfaların, postların, videoların ve dosyaların yapılandırılmış listelerine site haritası denmektedir. Kısacası, web sitenizin bir kaynakçası bir kılavuzu olarak değerlendirebilirsiniz. Web sitenize ait site haritalarını oluşturmadığınız ve Google ile paylaşmadığınız durumlarda, dizine ekleme konusunda sorunlar ya da gecikmeler yaşayabilirsiniz. Google’ın daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olmak için çok büyük öneme sahiptir. Google’a ne kadar fazla yardımcı olursanız, süreç o kadar hızlı işleyecektir. Wordpress kullanıcıları, XML site haritalarını oluşturmak için çeşitli eklentilerden yardım alabilir. Yoast SEO gibi çok sayıda SEO eklentisi de site haritası oluşturmak için kullanılmaktadır.

XMl formatında site haritalarını oluşturduktan sonra Google Search Console platformu üzerinden manuel olarak eklemeniz gerekir.

Web Sitenin Zayıf ve Tutarsız Bir Yapıya Sahip Olması

Arama motorları her zaman yalın sitelerden yanadır. Çünkü taranması daha kolaydır. Botların bir web sayfasını taramak için harcadığı süre uzarsa, Google kaynaklarını kötü kullanmış olur. Bu da maliyetlerini artıracaktır. Nasıl ki, siz bir web siteye girdiğinizde oldukça zayıf bir sayfa yapısı, anlamsız ve ilişkisiz tasarımlar ya da tutarsız içerik bütünlüğü ile karşı karşıya kaldığınızda siteyi terk ediyorsunuz, botlar da bu şekilde terk edebilir. Bu durumda, ilgili sayfa dizine eklenmeyecektir.

Olabildiğince sezgisel bir yapıyı barındıran ve kullanıcıya aradığını net bir şekilde sunan web tasarıma sahip oldun. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek aynı zamanda arama motoru botlarının deneyimini de iyileştirmek anlamına gelir. Bu sayede, dizine ekleme sorunlarını minimize edebilirsiniz.

Yetim Sayfalar

Yetim sayfalar “Orphan Pages” terimi ile de karşımıza çıkar. Bu sayfalar üzerinde, web sitenin geri kalanına herhangi bir link çıkışı olmaz. Yani, website üzerinde yer alsa da hiçbir kontağı bulunmaması nedeniyle yetim sayfa olarak isimlendirilir. Yetim sayfalar arama motoru tarafından zor fark edilirler. Çoğunlukla da index sorunu yaşarlar. Yetim sayfalar, yinelenen içerik barındırdığı ya da değer sunmadı takdirde, en sağlıklısı sayfanın tamamen silinmesidir. Sonrasında 301 yönlendirme kullanılarak kullanıcıları değer sunan bir sayfaya yönlendirebilirsiniz.

Web Sitenin Mobil Uyumlu Olmaması

Son yıllarda mobil cihazların kullanımı inanılmaz seviyelere ulaştı. Mobil cihazlar üzerindeki arama motorlarının kullanımı diğer tüm cihazları geçmiş durumda. Bu veriler doğrultusunda, Google gibi arama motorları, web sitelerin mobil uyumlu olmasına büyük önem veriyor. Mobil cihazlar için gerekli düzenlemeler yapmadıysanız ve mobil uyumluluk zayıf ise, Google’ın dizine eklememesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Mobil uyumlu olmak için yapılması gerekenler; uyarlanabilir tasarım, görsellerin olabildiği kadar sıkıştırılması ve web sayfasının yükleme süresini minimize etmektir. Bu etmenler en başta gelmektedir. Açılır pencereler de dizine ekleme sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, olabildiği kadar açılır pencere kullanmamak gerekir.

Kalitesiz İçerik

Google, kendi kullanıcılarının kaliteli, özgün, güncel ve değerli içerikle buluşmasına çok büyük önem veriyor. Bu doğrultuda, kalitesiz, yeterli seviyede bilgi içermeyen, zayıf ve kopya içeriklerin Google tarafından dizine eklenmemesi olasıdır. Öncelikli olarak içeriklerin Web Yöneticisi Yönergelerine karşı uyumlu olduğundan emin olun. Telif hakkı bulunan görsel ve içerikleri kullanmayın. Olabildiğince özgün içerikler ortaya koyun. Yazı için girilen anahtar kelimeler hakkında yeterli seviyede bilgi verin. Google’ı, içeriğin faydalı olduğu konusunda ikna etmeniz gerekiyor.

Noindex Etiketi veya Header Googlebot’u Engelliyor Olabilir

Google’ın web sayfalarınızı dizine eklememesinin ardında çok basit nedenler yatıyor olabilir. Örneğin; robots.txt dosyanızda yer alan “User-agent: *Disallow: /” kodu ya da arama motorlarının çeşitli eklentiler ile engelleniyor olması, dizine ekleme sorunlarının arasında yer alır. Noindex etiketini kaldırmadığınız sürece, Googlebotlar ilgili sayfaları tarasa da dizine eklemeyecektir. Bu konuları dikkatli bir şekilde inceleyip, gerekli düzeltmeleri yapın. Sonrasında Google tarafından index almaya başladığınızı göreceksiniz.

Yönlendirme Döngüleri

Yönlendirme döngüleri içerisinde Googlebotları sıkışıp kalır ve dizine eklemekten vazgeçer. Geri yönlendirilen sayfalar, Googlebotlarına tarama imkanı vermez. Sağlıklı tarama gerçekleşmediği için dizine eklenmesi de imkansız hale gelecektir. Bu gibi sorunların çözümü için yapmanız gereken .htaccess dosyasını açmak ve yönlendirme döngüleri olup olmadığını kontrol etmektir. Yanlış yönlendirmelerin Googlebotları olumsuz etkilediğini unutmamak gerekir. Bir web sayfasını kalıcı olarak yönlendirmek isterseniz 301 yönlendirme kullanmanız gerekir. Eğer ki sayfayı geçici olarak taşıdığınız takdirde 302 yönlendirme kullanabilirsiniz.

Tarama Bütçesi Aşıldı

Google, her bir web sitesi için bir tarama bütçesi belirlemektedir. Tarama bütçelerini daha iyi bir şekilde tanımlamak gerekirse; tarayacağı sayfaların sayısal bir sınırını temsil eder. Bu konuda detaylı bilgi almak isterseniz, Google Search Console’a giriş yapabilirsiniz. Burada “Tarama İstatistikleri Raporu” üzerinden sahip olduğunuz web sitenin tarama sınırı inceleyebilirsiniz. Sınıra ulaştığınız takdirde, Google web sitenizdeki yeni sayfaları dizine eklemeyecektir. Bu gibi sorunları genellikle çok fazla içeriğin yüklendiği büyük web siteleri yaşamaktadır. Web sayfalarının birleştirilmesi mantıklı bir çözüm olabilir.

Şüpheli veya Okunması Zor Kod

Ham ve oluşturulmuş HTML’in birbiri ile tutarlı olması gerekir. Ayrıca, web sitede bulunan kodların da Google tarafından kolaylıkla okunabilir olması gerekmektedir. Metin ve bağlantıların gizlenmesi durumunda, Google büyük olasılıkla ilgili sayfayı dizine eklemeyecektir. Botların JavaScript ve CSS dosyalarını taramasını engellediğiniz takdirde, Google bu yaklaşımı şüpheli yaklaşım olarak algılar. Bu gibi durumlarda index sorunları yaşanır. Unutmayın, Googlebotların JavaScript kodlarını yorumlamaya çalışması, sitenizin sahip olduğu tarama bütçesini hızlı bir şekilde tüketmesi ile sonuçlanır. Bu açıdan, okunması zor olan kodları web siteden kaldırmak en mantıklı çözüm olacaktır.

Yanlış Kanonik Etiketler

Kanonik etiket, çok bilinen bir etiket olmasa da kullanımı oldukça önemlidir. Web siteniz üzerinde benzer ya da aynı içerik için birden fazla URL olduğu zamanlarda kullanılması gerekir. Siz, Google’a hangi URL’nin eklenmesi gerektiğini söylemediğiniz takdirde, Google bunu kendi seçecektir. Bu seçim sizin için yanlış seçim olabilir. Kanonik sorunları belirlemek için farklı yöntemler bulunmaktadır. Birincisi manuel kontrol. İkincisi ise çeşitli analiz araçları ile kontroldür. Analiz araçları arasında Ahrefs ve Semrush en çok kullanılanlar arasında bulunur. Bu araçların fiyatları biraz tuzlu olsa da sağladığı faydalar düşünüldüğünde gerçekten hak ediyor.

Google Cezası

Her şeyi kontrol ettiniz ama hiçbir sorun bulamadınız mı? Bu durumda çanlar sizin için çalıyor demektir. Son kontrol olarak Google tarafından ceza alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz. Spam bağlantılar, kötü amaçlı sayfalar, spam yönlendirmeler ve çeşitli yasaklı işlemler Google cezası ile sonuçlanmaktadır. Google Search Console üzerinden “Güvenlik ve Manuel İşlemler” sekmesi gidin. Burada, aldığınız cezaları ve web sitenizde nelerin düzeltilmesi gerektiğini öğreneceksiniz. Google cezalarına karşı profesyonel bir yardım almak mantıklı olabilir.

Dizine Ekleme Sorunları Genel Değerlendirme

Sizlerle temel dizine ekleme sorunlarını ve çözümlerini paylaşmaya çalıştım. Yukarıda yer alan sorunların büyük bir bölümü kolay bir şekilde çözüme kavuşturulur. Bazıları için ise profesyonel bir yardım gerekebilir. Dizine ekleme sorunları bir sitenin başına gelecek en büyük sorunlardan biridir. Web siteniz arama motorunda görünür değilse, ortaya koyduğunuz emek büyük oranda boşa gidecektir. Bu açıdan, öncelikli olarak index sorunlarını tespit edin ve ortadan kaldırın. Sonrasında içerik oluşturmaya ve web sitenizi geliştirmeye devam edebilirsiniz.

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu