E-Ticaret

Google Analytics Kullanarak E-Ticarette Dönüşüm Oranını Arttırmanın Yolları

Web sitenizin dönüşüm oranlarındaki ufak bir değişim bile, firmanıza büyük etki yaratabilir. Bu bağlamda en kapsamlı verileri sağlayan araç ise Google Analytics. Her ne kadar Analytics 360 Suite adlı paralı bir ürünleri olsa da, Google Analytics de ücretsiz olarak gayet kapsamlı ve yeterli bir araç.

E-Ticaret dönüşüm oranlarınızı yükseltmeye hazır mısınız ?

Trafik Kaynakları

Trafik kaynaklarının dönüşüme katkısını anlamak hayati önem taşıyor. Bunun arkasındaki veriler, emeğinizi nereye yönlendirmeniz gerektiğini de gösterecek.

Google Analytics, kullanıcıların ‘nasıl, ne zaman ve nereden’ ne yaptıklarını izlemenize olanak tanıyor.

  •  İnsanlar web sitenize nasıl giriyor ?
  • Web sitenize ne zaman giriyor ?
  • Web sitenize nereden geliyorlar ?

Bunun için Analytics’i açtığınızda Edinme > Tüm Trafik > Kaynak/Aracı yolunu izleyin. Buradan şunları öğrenebilirsiniz;

Hangi trafik kaynakları en yüksek trafiği getiriyor? Dönüşüm oranlarınız bununla bağlantılı olabilir. Bu bilgileri öğrenmek, sponsor planlarınızı ve referans kaynağa ne kadar para aktaracağınızı belirleyebilir.

Hangi trafik kaynaklarında en yüksek ve en az dönüşüm oranı var? Dönüşüm oranlarının hangi kaynakta az olduğunu bilmek, hangisine ne kadar iş ve çaba sarf edeceğinizi öğrenmenizi sağlar. Aynı zamanda hangi bölümlere zaman ve para harcayacağınızı da buna göre belirlersiniz.

Hangi trafik kaynakları en pahalı ziyaretlere sahip? Bu soruya yanıt vermek için her trafik kaynağına bir masraf bedeli atamalısınız. Referans kaynakların maliyeti sosyal medya reklamları, AdWords ve banner reklamlarıyla tıklama başına ölçülebilir.

Bazı durumlarda, tıklama başına yüksek maliyetler daha çok dönüşüm oranına yol açar. Bu yüzden de bu verileri öğrenmek ve ona göre reklamlara yatırım yapmak önemlidir.

Hangi kaynak mobil ve masaüstü platformlar arasında daha çok trafik alıyor? Mobil platformlarda düşük trafik almak tehlike sinyali olabilir çünkü günümüzde internet kullanımının ciddi bir yüzdesi mobilde gerçekleşiyor. Eğer mobil trafiğiniz düşükse bu web sitenizin responsive tasarıma sahip olmadığını gösterir. Dolayısıyla tasarımınızı yeniden gözden geçirmeniz gereklidir.

Sayfa Performansları

Birçok e-ticaret sitesi, sayfalarına kişiselleştirme öğeleri eklemek için uğraşıyor. Gigya’nın paylaştığı verilere göre, tüketicilerin yüzde 45’i kişisel öneriler sunan web sitelerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor. Tüketicilerin yüzde 40’ı ise alışveriş tecrübesini kanallar aracılığıyla kişiselleştiren mağazalardan alım yapıyor. Bu yüzden dinamik sayfalar oluşturmak, dönüşüm oranlarınızı arttıracaktır.

Google Analytics, sitenizdeki ziyaretçilerin nasıl bir davranış gösterdiğini de veriyor. Bunun için Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar yolunu izlemelisiniz.

Bir e-ticaret sitesinde doğal olarak binlerce sayfa yer alır ve bunların hangilerinin en yüksek trafik oranına sahip olduğunu bilmek önemlidir. Hangi sayfaların en yüksek trafik çektiğini öğrenin ve web sitenizi bu verilere göre kişiselleştirin. Özellikle sitenize ilk girilen sayfalar hayati önem taşırken, ilk müdahale buralara yapılmalıdır.

Giriş sayfalarındaki düşük performansa dikkat etmek şartken, aynı zamanda çıkış sayfaları da önemlidir çünkü kullanıcılar sitenizi buraları kullanarak terk edecektir.

Ürün Performansı

Google Analytics aynı zamanda ürün performansınızı da izlemenizi sağlar. Bunun için Dönüşümler > E-ticaret > Ürün Performansı yolunu takip edin. Eğer önceden E-ticaret izlemeyi ayarlamadıysanız, bir an önce aktif hâle getirin.

Kullanacağınız takip koduyla, web sitenizden şu bilgileri toplayabilirsiniz;

  • Ürün satışları
  • Satın alım miktarları
  • Fatura konumları

E-ticaret takibi Google Analytics verileriyle sunulurken, bu şekilde web sitenizdeki farklı kullanıcı hareketlerinin değer oranını anlayabilirsiniz. Ayrıca unutmayın ki, bu eklenti Enhanced E-Commerce eklentisinden biraz daha farklı ve ikisi aynı sitede birlikte kullanılmamalı.

Alışveriş Davranışları

Ziyaretçilerinizin ne aradığını bilmek de değerli bir bilgi olabilir. Bunun için de kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarını, neye önem verdiklerini öğrenmelisiniz.

Google Analytics’te bunun için Dönüşümler > Alışveriş Analizi > Alışveriş Davranışı yolunu izleyin.

Özellikle ilk sefer sitenize giren ziyaretçiler birden fazla sayfayı gezmeye meyillidir. Sitenizi nasıl gezdiklerini anlamak için, aynı zamanda sepete ekleme, alışverişi tamamlama ya da alışverişin ortasında iptal etme alışkanlıklarınızı da analiz etmelisiniz. Bunu araştırarak, neden belli bir noktada satın almayı bıraktıklarını öğrenebilir ve potansiyel problemi çözebilirsiniz.

Sitenizde bir arama çubuğu varsa, aynı zamanda yapılan aramaları da Google Analytics’te görebilirsiniz. Bunun için de Davranış > Site Arama > Arama Terimleri yolunu izleyin. Bu raporlara bakmak, potansiyel müşterileriniz hakkında size ayrıntılı veriler sunabilir. Hatta en çok aranan ürünleri sitenize eklemeyi düşünebilirsiniz.

Google Analytics web site verilerini analiz etmede ve performansı geliştirecek önemli kararlar vermede gerekli bir araç. E-ticaret firmaları da bu aracı kullanarak yeri geldiğinde küçük, yeri geldiğinde büyük etkiler yaratabilirler.

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu