E-Ticaret

2018 için Öngörülen E-Ticaret Trendleri

Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik

User-Generated Content (UGC) olarak da bilinen kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler uzun zamandır var olsa da, son zamanlarda giderek daha popüler hâle geldiler. Etkileşimi arttırmak için 2018 e-ticaret önerileri arasında sunabileceğimiz KTOİ’nin çeşitli faydaları var.

  • Alışveriş yapanların yüzde 82’si satın alma kararı verirken bu içeriklerin önemli olduğunu söylüyor.
  • Tüketicilerin yüzde 70’i diğer müşteriler tarafından yazılan inceleme-yorumlara güveniyor.
  • Forrester tarafından yayınlanan araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 70’İ ürün satın alırken önerilere göre hareket ediyor ve yüzde 46’sı da online incelemelerden etkileniyor. Kıyasladığımızda, kitlenin sadece yüzde 10’u sitelerdeki reklam görsellerine-banner fotoğraflara güveniyor.

Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin giderek online pazarlama stratejilerinde daha geniş kullanıldığını söyleyebiliriz. Elbette bu yöntemin en güzel yanı sizin yaratmak zorunda olmuyor oluşunuz. 🙂 Yapmanız gereken tek şey müşterilerinizi bir şeyler yazmak – paylaşmak için cesaretlendirmek, yardımcı olmak.

Müşterilerinizi, ürünlerinizin fotoğraflarını çekmeleri ve paylaşmaları konusunda cesaretlendirin. Bunun için örneğin Instagram yarışmaları düzenleyebilirsiniz.

Kişilerle Pazarlama

Influencer marketing de denilen bu yöntemin en güzel yanı temelinde ücretsiz olması ve iyi sonuçlar vermesi. Peki neden?

  • İnsanların yüzde 92’si markalar yerine kişiler tarafından yapılan önerilere daha çok güveniyor.
  • Tüketicilerin yüzde 74’ü bir ürün satın alırken sosyal medyadan etkileniyor.

Dolayısıyla bu yöntemle baştan sona pazarlama stratejinize katkı yapma imkanınız var.

Mobil Uyumlu Web Sitesi

Mobil web tasarıma yatırım yapmak pazarlama yöntemi gibi gözükmeyebilir fakat aslında düşünürseniz öyle olduğunu görürsünüz. Ürünlerinizi Facebook ya da Google gibi platformlarda pazarladığınızda, trafiğin yüzde 50’sinin ve hatta daha fazlasının mobil cihazlardan geldiğini göreceksiniz. Okuma tavsiyesi; (Mobil SEO Rehberi).

  • Dijitalajanslar.com‘a göre insanların yarısından fazlası ikisi internete mobil telefonlarla bağlanıyor ve aramaları bunlarla yapıyor.
  • İnsanların yüzde 40’ı, bir siteye bağlanmak 3 saniyeyi aştığında sayfayı kapatıyor.
  • Ziyaretçilerin yüzde 74’ü mobil dostu web sitelerine geri dönüyor ve yüzde 67’si de mobil uyumlu sitelerden alışveriş yapmaya daha yatkın.

Dolayısıyla mobil uyumlu bir web site, e-ticaret için atabileceğiniz en iyi adımlardan birisi olur. Hatta bu bir öneriden öte zorunluluktur.

Videolar (Özellikle canlı olanlar)

Medya, çevrimiçi pazarlamanın her zaman önemli bir parçası. Özellikle de canlı videolar dikkat çekmekte oldukça etkili olabilir.

Periscope ve İnstagram gibi platformlarda pazarlamada canlı video trendine sizde dahil olabilirsiniz.

Hepsi bu kadarla da sınırlı değil!

  • İnsanlar, canlı videoları diğerlerine göre 3 kat daha fazla seyrediyor.
  • Videolu paylaşımlar, fotoğraflı olanlara göre yüzde 135 daha fazla organik erişim alıyor.
  • Aynı zamanda giriş sayfasında video olunca, erişim artışı da yüzde 80’lere ulaşıyor.

Çok Kanallı Pazarlama

‘Çok kanallı’ ürünlerinizi farklı yerlerde pazarlama anlamına geliyor. Bu kanallar Hepsiburada, Sahibinden veya Gittigidiyor gibi platformlar olabilir.

Ürünlerinizi yeni ve farklı yerlere eklemek, satış rakamlarınızı etkileyebilir. Smart Insights’tan Robert Allen’a göre, çok kanallı pazarlama yapanlar, tek kanallı olanlara göre 3 kat daha fazla satış yapıyor.

Kullanıcı Deneyimi

Web sitelerindeki kullanıcı deneyimi (UX) hiç olmadığı kada önemli. Şununla yüzleşelim;

Eğer bir kullanıcı sitenizde memnun kalmazsa, muhtemelen bir daha girmeyecektir. Peki bunun olmamasını nasıl sağlarız? (Okuma tavsiyesi; Kullanıcı Deneyimi (UX) ve SEO).

  • Hız ve devamlılık konusunda başarılı bir hosting sağlayıcısı seçin.
  • Tasarımınızla ziyaretçileri kendinize çekmeyi başarın.
  • Web sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlayın.
  • Ürünlerinizin uygun etiketlerle kolay sıralanmasını ve daha iyi bir arama çubuğu olmasını sağlayın.

Test etmek için kendi web sitenize tıpkı bir müşteri gibi girin ve başka bir site gibi davranarak alışveriş yapmayı deneyin. Nelerin kolay, nelerin zorlayıcı olduğuna dikkat ederek düzeltme yoluna gidin.

İçerik Pazarlama

Pazarlamanın en doğru yanlarından birisi de başarılı içerikler yaratmaktır. 2016 yılında içerik pazarlama giderek yaygınlaşırken, bu yıl da bir fark yok.

Neden mi?

Çünkü insanlar gezintilerini reklamların bölmesinden nefret ediyor fakat içerik tüketimine bayılıyorlar. İşte Content Marketing Institute tarafından paylaşılan bazı gerçekler:

– 200 milyonun üstünde insanda reklam engelleyici yazılımlar yüklü. İnsanlar artık spam reklamlardan sıkılmış durumda. Bunla baş etmenin yolu da içerik.

– İçerik pazarlama site trafiğinin 7.8 kat artmasına neden oluyor.

– İçerik pazarlamayla, normal pazarlamaya göre yüzde 62 daha az masraf yapabilirsiniz. Hem daha uygun fiyatlı, hem daha etkilidir.

E-ticaret işiyle uğraşıyorsanız, trafiği arttırmak için doğru içerikler üretmek kilit noktadır.

Geri Bildirimler

Geri bildirimler pazarlamacılar için her zaman önemli ve 2018 yılında da değişen bir şey olmayacak. Psikoloji bilimi de insanların sürü hâlinde hareket ettiğini kanıtlarken, diğerleri ne yapıyorsa onu yapmaya eğimliyiz.

  • Amerikalıların yüzde 70’i satın alım yapmadan önce ürün incelemelerine bakıyor.
  • Tüketicilerin neredeyse yüzde 63’ü ürün incelemesi veya puanlaması olan sitelerden satın alıma daha eğilimli oluyor.

Dolayısıyla siz de buna dikkat edin ve eğer yoksa sitenize mutlaka inceleme, yorum kısmı koyun. Aynı zamanda size geri bildirimde bulunmaları için kullanıcıları cesaretlendirin. Örneğin indirim kuponları verebilir veya kargoda indirime gidebilirsiniz.

Yeniden Pazarlama

Yeniden pazarlama yöntemi, 2018 yılının trend e-ticaret taktiklerinden birisi olmaya devam edecek. Temelinde, ürünlerinizi müşterilere birden fazla kere gösteriyorsunuz ve internet üzerinde yayıyorsunuz.

Örneğin, bir reklama tıkladıktan sonra gittiğiniz web sitesinde bir tişört buldunuz. Siteyi terk ettiniz çünkü henüz satın almaya hazır değildiniz veya başka bir şey dikkatinizi dağıttı.

Ertesi gün Facebook’ta aynı tişörtün reklamını tekrar gördünüz. Daha sonra da Google’da karşınıza çıktı. Hatta pazarlamacı gerçekten bilgiliyse, bunu favori siteleriniz ya da bloglarınızda dahi görebilirsiniz. Bu reklamları her gördüğünüzde size o tişört yeniden pazarlanmış olacak.

Bilimsel verilere göre tüketicinin bir ürünü satın alması için ortalama 7 kere görmesi yeterli oluyor. Dolayısıyla siz de bu yöntemi kullanmalısınız.

Müşteri Araştırması – Kitle Tanıma

Pazarlama diye bir terim olduğundan beri hedef kitlenin bilinmesi her zaman ‘trend’ hâlindeydi. O zaman neden tekrar açıklama gereksinimi duyuyorum?

Çünkü her ne kadar popüler olsa da, hâlâ işletmeler yeteri kadar müşteri araştırması yapmıyor. Hedef kitlelerinde kimin olduğunu bilmiyorlar.

Bu da aslında mantıklı. Zirâ bu tip bir araştırma yapmak hem vakit alıyor, hem de zorlayıcı oluyor. Fakat sektörel isimlere göre, müşteri araştırması amatörler ve profesyoneller arasındaki farkı belirleyen etken. Dolayısıyla mutlaka müşterilerinizi, onların alışkanlıklarını ve isteklerini bilin.

Yeni E-Ticaret Pazarlama Trendleri

Bir de daha önce bilinmeyen, 2017 yılında ortaya çıkan 2018’de devam edecek belli pazarlama yöntemleri mevcut:

Site İçi Kişiselleştirme

Bu yıl site içi kişiselleştirme giderek önem kazandı. Bu da müşterilerin bilgilerine göre web sitesi tasarımını düzenlemekten geçiyor.

– Tüketicilerin yüzde 73’ü kişisel bilgilerini alışveriş deneyimini geliştirmek için kullanan markalardan ürün almayı tercih ediyor.

– Online tüketicilerin yüzde 45’i kişiselleştirilmiş önerilere daha çok ilgi duyuyor.

– Tüketicilerin yüzde 80’i önceki alışverişleri baz alınarak gönderilen e-posta önerilerinden hoşlanıyor.

Sosyal Medya

Sosyal medya satın alma tuşları henüz online pazarlama sektörü için yeni ve hâlâ yaygınlaşmış değil. Fakat yavaş yavaş geniş kitlelere yayılıyor ve zaman içinde insanlar sosyal medyadaki markaların mağazalarından alışveriş yapmaya başlayacak.

Google da benzer bir atılımı 2015’te başlatırken, şimdiden önem göstermeye başlasanız iyi edersiniz.

Daha İyi ve Ucuz-Bedava Kargo

Kargo imkanları her zaman e-ticaret sektörü için önemli ve fark yaratan bir unsur. Elbette devamlı ücretsiz kargo sunmayı maliyetli bulabilirsiniz fakat imkanınız varsa, bunun müşterileri ne kadar memnun ettiğini göreceksiniz.

Kargo masrafları maalesef her zaman ücretsiz sunmak da kolay olmayabilir. Fakat en azından bir süre test ederseniz işletmenize olan faydalarını göreceksiniz.

Müşteri Etkileşimi

Müşteri etkileşimleri yeni bir pazarlama trendi sayılmaz fakat e-ticaretle uğraşanlar faydalarını yeni yeni görmeye başladı.

Ne zaman ki müşterileriniz size sosyal medyada ulaşırsa, onlara bir cevap videosu çekerek başlayabilirsiniz. Örneğin bir kullanıcınız size iyi bir inceleme bıraktı ya da ürününüzün fotoğrafınızı çekerek sosyal medyada paylaştı. 10 saniyelik kısa bir teşekkür videosu çekerek ona yollayabilirsiniz. İzleme tavsiyesi; (Yemeksepeti’nden Kişiye Özel Kutlama)

Böyle bir şeyi yapan kişi sayısı çok az olduğu için, hem oldukça şaşıracaktır, hem de diğer insanlar gördükçe viral reklamınız yapılacaktır.

] }

Erhan

1988 yılında Ankara'da doğdum. Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisiyim. 2005 yılından beri SEO, Dijital Pazarlama, E-Ticaret ve Sosyal Medya alanlarında kendimi geliştirdim ve 2014 yılına kadar firmalarda SEO Uzmanı olarak çalıştım. 2015 yılında Softajans.com'u kurmuştur, alanında büyük firmalara SEO ve Dijital Pazarlama danışmanlığı hizmeti vermekteyim.

Bir Yorum

  1. Erhan bey, yazınızı zevkle okudum. E-ticaret siteleri yapan bir firmanın yetkilisi olarak, e-ticaret yapanların başarısı için doğru pazarlama stratejilerinin uygulanması gerektiğini bizzat görmekteyim.

    E-ticaret sitesi sahipleri kendi sektörlerine uygun stratejileri ne kadar iyi uygularlarsa başarı oranları o oranda artıyor. Aksi halde “bir hevesle site kurdum ama tutmadı” durumu oluşuyor.

    Yazıyla ilgili tek önerim, alt başlıklarınızla alakalı birkaç görsel kullanmanız olabilir. Böylece yazı daha okunaklı ve ilgi çekici olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu